Skip Navigation Links

“Bu İktidarın Bu Ekonomiyi Sürdürme Şansı Yok”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, konuk olduğu programda açıklamalarda bulundu.

“Bu İktidarın Bu Ekonomiyi Sürdürme Şansı Yok”

Gündem   A+a-

“İktidar Olmak İstiyorsanız Kendi İçinizdeki Mücadeleden Çok Ülkeniz Ve Şehrinizin Mücadelesine Omuz Vermek Zorundasınız”
Yaklaşan seçim hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş,” Kafaların çok karışık olduğu bir seçim. İnsanlar kendilerini ifade etmekten de çekiniyor. İktidarı savunan insan sayısı eskisi kadar sert savunamıyor. Bu da iktidarın aleyhine olan bir durum. İktidar olmak istiyorsanız kendi içinizdeki mücadeleden çok ülkeniz ve şehrinizin mücadelesine omuz vermek zorundasınız. Bunun için de insanlarımızın güveni ve beklentilerinin karşılanması lazım. Ben 24 Haziran’daki seçimin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Seçimin güzel sonuçlanmasını istiyor ve ülkemin demokrasisine katkı sağlamasını diliyorum.” dedi.
“Muharrem İnce’nin Şu Andaki Performansı Takdire Şayan”
Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin izlediği politikayı doğru ve başarılı bulduğunu ifade eden Başkan Savaş,” Muharrem Bey’den başlangıçta kimse bu kadar performans beklenmiyordu. Şuandaki performansı takdire şayan. İnşallah 11 gün içerisinde de bu başarını devam ettirir ve çıtayı daha fazla yükseltir. Sonuç olarak Türkiye’nin hak ettiği bir sonuç ortaya çıkar. Biz Muharrem Bey’in performansından memnunuz. İnşallah hem onun beklentisi hem de bizim beklentilerimiz 24 Haziran akşamında yerine gelir” ifadelerine yer verdi.
“Bu İktidarın Bu Ekonomiyi Sürdürme Şansı Yok”
Başkan Savaş,” 16 yıldır iktidar olan, anayasayı değiştirebilecek olan ve en önemli sorunları çözemeyen bir parti halen sorunları çözememişse inandırıcı olma şansları olmaz. İktidar kendilerini seçimde samimi görebilir. Sizin kendinizi gördüğünüz gibi algılamanız pek bir şey ifade etmez. Toplumun sizi nasıl algıladığı ve anladığı da çok önemli. Eğer 16 yıldır sağlık, ekonomi ve hukuk sistemi daha da kötü bir duruma geldiyse ve dış politikada dostunuz kalmadıysa burada bir problem var demektir. Şu anki seçim ekonomik anlamda Türkiye’nin gelmiş olduğu durumdan dolayı yapılıyor. Bu iktidarın bu ekonomiyi sürdürme şansı yok. Ekonomi her şeyin mihenk noktası” ifadelerini kullandı.
“Lütfü Savaş Her Zaman Parlamenter Sistem Ve Demokrasiden Yana”
Seçim sonrasında yaşanacak gelişmelerden bahseden Başkan Savaş,” Lütfü Savaş her zaman demokrasi ve parlamenter sistemden yana. Çünkü demokrasi ve parlamenter sistem birbiri ile özdeşleşen iki tane olgu” dedi.
“Benim Gördüğüm Anketlerin Hiçbirinde HDP’nin Baraj Sıkıntısı Yok”
Başkan Savaş,” Ben %10’luk barajı doğru bulmuyorum. Benim gördüğüm anketlerin hiçbirinde HDP’nin baraj sıkıntısı yok. Anketlerin en düşüğü bile %11’i gösteriyor. Şu ortamda en rahat kendini ifade edebilen seçmen kitlesi mevcut iktidara yakın olan insanlardır. İktidardan uzaklaştıkça insanların kendi fikirlerini korkudan ifade edemediğini görüyoruz. Bu nedenle bu şartlarda en düşük %11 görünen bir siyasi partinin baraj sorunu kesinlikle yoktur” sözlerine yer verdi.
“Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce İkinci Tura Ne Kadar Yüksek Oyla Kalırsa O Kadar Da Avantaj Elde Edecek”
Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin çalışmalarının oldukça iyi gittiğinin altını çizen Başkan Savaş,” Cumhurbaşkanı Muharrem İnce’nin çalışmaları oldukça iyi bir şekilde sürüyor. Muhtemelen de seçimlerde ikinci turda Erdoğan ve İnce mücadele edecek. İnce ikinci tura ne kadar yüksek oyla kalırsa o kadar da avantaj elde edecek. Bu sistemde de kalsak başka sisteme de geçsek yine güçlü bir parlamento lazım. Ve bu parlamento içerisinde uzun yılladır ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarın büyük ortağı olma yolunda olması çok yüksek” dedi.
24 Haziran Seçimlerinde Taşlar Yerine Oturmayacak
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katılmış olduğu programda 24 Haziran seçimlerini değerlendirerek, Türkiye sistemin değişmesi veya mevcut kalması durumunda dahi güçlü bir parlamentoya ihtiyaç olduğunu belirtti.
“Uzun zamandan sonra sosyal demokratların, iktidarın büyük ortağı olma ihtimali çok yüksek. İktidar sadece devleti yönetmiyor, devletin işlevselliği içerisinde güçlü bir söz hakkına sahip. Muhalefetin bu kadar çabuk toparlanıp, birlik içinde hareket edeceğini düşünemediler. Kendi kurdukları Cumhur İttifakı’nın karşısında Millet İttifakı’nın olabileceğini öngöremeden bu seçime gittiler. Muhalefetin dağınıklığından da faydalanmak istediler ve hesaplarında İyi Parti’nin seçime girme durumu yoktu. Muhalefet partileri birlik, beraberlik ve uzlaşma kültürü adına çok ciddi bir adım attı. Hal böyle olunca iktidarın cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde eli zayıfladı. Seçimlerin ardından uyumsuzluk olursa ve parlamento seçimlerini Millet İttifakı kazanıp, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de Cumhur İttifakı kazanırsa Türkiye’nin alışık olmadığı ve Türk siyasetinde siyasetçilerin bu işi süremeyeceği bir ortam oluşacak. Bu ortamın oluşması en fazla 9 ay içerisinde yeni bir seçim demektir. Benim gördüğüm, taşlar yerine oturmayacak ve erken seçim olacağı yönünde” dedi.
“Evimizde Buzdolabı Zaten Vardı”
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin gayri safi milli hasılası konusunda paylaşılan ekonomik verilerini değerlendiren Başkan Savaş; “Bugün dolarla Türk lirası farkı 4,60. Demek ki 4.60 kat ekonomide zayıflamışız. 2002 yılında ve günümüzde çiftçinin ekinleriyle ne kadar mazot alındığına bakmak lazım ve orta gelirli bir ailenin eğitime ne kadar para harcadığını kıyaslamak lazım. Ancak bu şekilde değerlendirerek ekonomideki ilerleyişimizi görebiliriz. Eğitim devletin elinden çıkıp özelleştiriliyor mu? Sağlık sisteminin nereye gidiyor? Esnafların hali nedir? Ekonomi böyle mukayese edilir. Evimizde buzdolabı zaten vardı. Şovu bırakıp reel konuları konuşmalıyız. İnsanların alım gücü düştü. Dün akşam bir ilçemizde iftar verdik. O ilçede bizimle aynı gün farklı 2 kuruluş daha iftar veriyordu. Geçtiğimiz seneye nazaran iftar kontenjanımızı arttırmamıza rağmen ve bizimle aynı gün 2 farklı kuruluşun iftar vermesine rağmen çoğu insan yer bulamadı ve gitti. Bu demek oluyor ki insanlarımız gün geçtikçe iftar sofrasına bile muhtaç kalıyor. Bu şartlarda buzdolabının sohbeti olmaz.”
“Bahardan Cehennem Olur Mu?”
Hatay’ın durma noktasına gelen sınır kapıları ve ekonomideki kaybını değerlendiren Başkan Savaş, Ortadoğu politikasını eleştirdi.
“Biz Orta Doğu’da 7 yıldır ne yaşadık öncelikle bunu değerlendirmek lazım. Orta Doğu’daki insanlara 2. Dünya Savaş’ından beri yanlış yapılıyor. Oradaki insanlarımız maalesef bu yanlışların hepsinde tuzağa düşüyorlar. Kendi kardeşleriyle kavga ediyor. Benim bu konu üzerine sıklıkla söylediğim bir lafım var, ‘elin taşıyla, elin kuşunu, elin bahçesinde vuruyorlar.’ Arap Baharı olarak adlandırdıkları dönemde cehennem yaşanıyor. Baharın insanlara mutluluk getirmesini beklersiniz. Bahardan cehennem olur mu, kan akar mı? Hangi bahardan bahsediyorsunuz? Arap Baharı, dışarıdan Orta Doğu’yu algıyla yönetenlerin kendi çizmiş olduğu bir şablon. Biz Suriye ile aynı coğrafyadayız, komşuyuz ve akrabalık ilişkilerimiz var. Suriye’ye yönelik iyileştirme politikalarını bırakalım, oranın halkı kendi yönetimini belirlesin. Şam’da bir otel açılışındaydık. Beşar Esad ile o dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir ağabey kardeş gibi konuşuyordu. Bizim Suriye ile bir problemimizin olmaması lazım. İnsanlık ve kardeşlik bağları anlamında birbirimize çok bağlı olmalıyız. Hatay’da Suriye’den gelen 500 bin kişi var. Bu insanlarla çok eskiden beri birlikte yaşamışız, akrabalık bağları ve din kardeşliği var. Bütün bunlar bir araya geldiğinde bu insanlara daha sevecen ve daha toleranslı yaklaşıyorsunuz” dedi.
Başkan Savaş: Suriye’de Bir An Önce Ateşkes Olmalı, Barış Sağlanmalı
Şirin’in, “21 Mayıs’tan bu yana 83 bin Suriyelinin aileleri ile bayramlaşmak için Suriye’ye gittiğini ve buna Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, ‘Madem bu kadar rahat bir şekilde ülkelerine gidebiliyorlar, peki neden hala bizim ülkemizdeler?” şeklinde tepki verdiğini belirtmesinin ardından konuya açıklık getiren Başkan Savaş, “ Bu soruya hükümetin cevap vermesi lazım. Benim fikrim ise tabi ki zorda kalan hayati tehlikesi olan insanlara yardım edeceğiz. Bu bizim insanlık görevimiz. Bence bir an önce ateşkes olmalı, Suriye içerisinde barış sağlanması, orada herkesin güvenebileceği bir yapı kurulmalıdır. Bu yapıdan sonra da insanların büyük bir kısmı kendi vatanına göçecektir. Bir toplumda sosyolojik, ekonomik, hukuksal ve sosyal birçok dengeyi bir arada tutmanız ayarlamanız lazım. Bunu yapamazsanız toplumda fitne ve dejenerasyon sağlarsınız, toplum içinde birbirine karşı hasetlik besleyen gruplar oluşturursunuz. Hal böyle olunca belli bir aşamadan sonra yönetim tarzınızda stabil bir seyir izleyemezsiniz. Bir grup gelip gittikçe avantaj sağlıyor, bu ülkedeki insanlar da avantajlarını yavaş yavaş kaybediyorsa, hükümetlerin burada çok iyi yönetimsel bir planlama yapması lazım. Ben bir bilim adamıyım, doktorum, hümanist düşüncede olmalıyım. Bir tarafta insanlar ölürken diğer tarafta birilerinin kahkaha atmasını hazmedecek bir yapıda değilim” ifadelerine yer verdi.
“Türkiye’de OHAL’i Gerektirecek Bir Durum Yok”
Hain darbe girişiminin ardından FETÖ ile daha iyi mücadele edilebilmesi için OHAL ilan edildi ve bir ay sonra 2 yılını dolduracak. Dış yatırımcıların OHAL’den ötürü Türkiye’ye gelmediği söyleniyor. Sizce OHAL kaldırılmalı mı? Sorusuna cevap veren Başkan Savaş, “ Tabi ki kaldırılmalı. Bunu gerektirecek bir durum yok Türkiye’de. Para güvenli liman ister. Kalıcı yatırımlar yapmaz, sanayinize bir katkı sağlamaz. Sadece borsada oynar, karını alır ve gider. Hukuksal boyutta insanlar bu durumu içselleştirmedi ama OHAL insanları yordu. Başbakanımız 24 Haziran’dan sonra kaldıracağız demiş, o zaman kaldıracağına bugün kaldırsın” dedi.
Şirin’in Türkiye’de ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığının olduğunu düşünüyor musunuz? Sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş, “ Özellikle 15 Temmuz sonrasında insanların çok büyük bir kısmını negatif düşünüyor. Hukuksal anlamda, adalet ve eşitlik konusunda insanların düşüncelerinde biraz karamsarlık var. Bu karamsarlık adaletin tecellisi konusunda insanların güven aralığını kısıtlıyor” ifadelerine yer verdi.
“İstihdam Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurduğu Şeker Fabrikalarıdır”
Son zamanlarda Türkiye’nin tarım alanında dışarıya bağlı bir eksende ilerlediğini görüyoruz. Özellikle en temel ürünler olan saman ve yemi bile ithal eden duruma geldik. Şeker fabrikalarının da özelleştirildiği bir dönemden geçiyoruz. Tüm bunlar yaşanırken döviz kurundaki rekor düzeydeki artışlarla birlikte çiftçinin aldığı mazotta da çok büyük bir artış görüyoruz. Bu kapsamda değerlendirecek olursanız tarımın çıkış yolu ne olabilir? Hatay, Amik Ovası’na ve bereketli topraklara sahip. Hatay’da 4 iklimde birçok ürün elde etmek mümkün. Beli bükülen çiftçi nasıl doğrulur? Sorularına yanıt veren Başkan Savaş, “ Burası Mezopotamya. Buğdayın ilk ekildiği, zeytinciliğin ilk yapıldığı yerlerden bir tanesi. Bizim şehrimizde bile çiftçi karnımı doyuramıyorum diyorsa, burada bir yanlışlık vardır. Belediye başkanı olarak ziyaret ettiğim yerlerde insanlar bana, eskiden 10 dönümle bir aile geçinirdi, şimdi benim 400 dönümüm var geçinemiyorum diyor. Demek ki bir şeyler yanlış gidiyor. Ekonomide girdi ile çıktı arasında bir uçurum olunca girdileri arttırabilmek için devamlı vergiye başvuruluyor. Türkiye’de insanların yarısı borçlu ve bu insanların da %75’i krediyi kredi ile kapatıyor. Bir tıkanmışlık var. Dolaylı vergi de gittikçe arttırılıyor, ekonomi gittikçe açık veriyor. Bazı üretim noktaları fabrikalar stratejiktir, orada kara bakılmaz. Şeker fabrikaları da bunlardan bir tanesidir. Siz eğer bir bölgeyi tutmak istiyorsanız o bölgede insanların yaşam standardını ortalamanın altında kalmayacak şekilde sağlamanız lazım. Bunu da en çok istihdam ile yaparsınız. İstihdam Gazi M. Kemal Atatürk’ün kurduğu şeker fabrikalarıdır ve bunlar ihtiyaçtan satılıyor. Gelir gider tablolarında açık var. Bu açığı kapatmak için içerden vergilerle onun da yetmediği yerlerde satarak yapmaya çalışıyorsunuz” dedi.
Borçlanma Yetkisi Masaya Yatırıldı
Lütfü Savaş, programın ilerleyen dakikalarında Hatay Büyükşehri Belediyesinin borçlanma talepleri ve Meclis’teki iktidar partisi temsilcilerinin yeni borçlanmalara karşı çıktığına dair merak edilenleri yanıtladı.
“İktidar Partisi Bizi Yok Sayıyor”
Hatay Büyükşehir Belediyesinin şu anda 1 milyar 300 milyon lira daha borçlanma hakkının olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan HBB Başkanı, “Biz bugüne kadar müfettişlere ve Sayıştay denetçilerine hesabımızı verdik. Bize bırakılan tüm borçları eksiksiz ödüyoruz. Geçen sene ekstra 129, bu sene de 234 milyon borç bıraktılar. Bunları da ödüyoruz. İktidar partisi maalesef bizi yok sayıyor. Samandağ, Defne ve Dörtyol’da yapmak istediğimiz altyapı çalışmaları için alacağımız uygun krediyi veto ettiler. Ulaşım için istediğimiz 2 milyonu hibe 8 milyonu kredi olan başvurumuzu da reddettiler. Kasım ayında verdikleri 80 milyon liralık borçlanma yetkisini nisan ayında geri çektiler ve yerine 10 milyon liralık borçlanma yetkisi verdiler. Hatay halkı bunlara itiraz etmesinler diye haziran toplantımızı gerçekleştiremedik. Önergeleri ile Meclisimiz haziranda tatile girdi. Hemşehrilerimiz lütfen bunları bilsin” dedi.
Türkiye’nin En Hızlı Deniz Otobüsü: HADO
Hatay Deniz Otobüsü(HADO) ile ilgili merak edilenleri de içtenlikle yanıtlayan Başkan Savaş, “Aldığımız gemi Türkiye standartlarının üzerinde bir gemi. Türkiye’nin en hızlı deniz otobüsü. Deniz otobüsümüz için yapmak istediğimiz liman konusunda devletimizin hangi makamına başvursak sonuç alamadık. Ancak bunu da çözecek projelerimiz var. Biz HADO’dan, Gastronomi Kenti seçilmemizden, EXPO 2021’den bahsediyoruz. Şehrimizi ileri taşıyacak projelerin altına imza atıyoruz. Ancak iktidar partisi temsilcileri bizi yok sayıyor. Hemşehrilerimiz merak etmesi biz Rabbimizden ve hemşehrilerimizden aldığımız güçle bunların hepsinin altından kalkıyoruz. Fakat buradaki ve Ankara’daki iktidar partisi mensupları Hatay zaten hakkını alıyor demesi doğru değil. Madem halkımız hakkını alıyor da neden 3 haftada 500 binden fazla imza topladı” diyerek Hatay halkının hakkını hala alamadığını sözlerine ekledi.
Kısa süre içerisinde 550 bin imza toplanması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ Bazı kimselerin, Hatay zaten hakkını alıyor ne gerek var demesi hiç hoş değil. Bu kadar kısa sürede bu kadar çok imza toplanabiliyorsa demek ki insanların ihtiyacı var” açıklamasında bulundu.
24 Haziran seçimlerinin çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Savaş,” Vatandaşlarımız. Sağlık, eğitim, dış politika gibi politikaları beğenmiyorsa geçmişe bakmanın bir anlamı yok. Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi geleceğe bakmalıyız. Bu yüzden Cumhuriyet Halk Parti’mizi güçlendirmeliyiz. Bu seçim çocuklarımızın demokrasiyle tanışma seçimi. Eğer kişisel kavgalarımızı bırakıp gelecek nesiller için demokrasi adına adım atamazsak bir bir daha adım atamayabiliriz” şeklinde konuştu.
İskenderun Pac Meydanı Entegre Battı- Çıktı çalışması ile ilgili de bilgiler veren Başkan Savaş, “Zemini sağlamlaştırmak ve daha sağlam bir proje olmasını sağlamak istediğimiz için biraz gecikti ama asfalt çalışmalarımız başladı 20 güne kadar büyük ölçüde çalışmalar tamamlanmış olacak” ifadelerine yer verdi.
Hatayspor’un geleceğine ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Hatayspor ile ilgili güzel çalışmalarımız var. Hem tecrübeli hem de genç, gelecek vadeden oyuncular alacağız. Hem Türk hem de yabancı oyuncular alacağız. İki yabancı forvet alacağız. Hatayspor yönetimiyle istişare içerisindeyiz. İyi bir takım kuracağız. Taraftarlarımız kombine biletlerini erkenden alsınlar” dedi.
HBB bünyesindeki diğer spor dalları ve dezavantajlı grupların ekonomik kalkınması ve kültürünün korunması adına da önemli bilgiler veren Başkan Savaş, “Satranç, İşitme Engelliler Futbol Takımı’mız, Kadın Basketbol Takımı’mız Süperlig’de bayramdan sonra da amatör takımlarımıza destek vereceğiz. Kültür Bakanlığıyla ortaklaşa dezavantajlı grupların avandtajlı grupların seviyesine çıkarılması için çalışma başlatıyoruz. Dom Aşireti gibi aşiretlerimiz icra ettikleri sanatlar ile ilgili maddi destek alacaklar. Aynı zamanda bu halklarımız kendi sanatlarını turistlere icra etsinler. Habibi Neccar Turistik Tesislerimizde yapmalarına vesile olacağız. Karlısu Göleti Su ve Macera Parkı’na bisiklet getireceğiz, bilye oynama alanı oluşturacağız. Bu tesiste de dezavantajlı gruplarımızın sanatlarını icra etmesine vesile olacağız. Bu insanların meziyetlerinden faydalanmamız lazım. Hatay’da imkan sıkıntısı olan vatandaşlarımızın imkanlarını arttırmaya yönelik çalışmalar yürüteceğiz. Hatay’ın tanıtımına katkı sağlamak için sahip olduğumuz her renk ile birlikte çalışacağız” açıklamalarında bulundu.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet