Skip Navigation Links

Başkan Savaş HRT Akdeniz’de Gündemi Değerlendirdi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HRT Akdeniz TV'de canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Savaş HRT Akdeniz’de Gündemi Değerlendirdi

Gündem   A+a-

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HRT Akdeniz TV'de yayınlanan, Ali Yolcu'nun hazırlayıp sunduğu 'Demokrasi Bulvarı' adlı programın canlı yayın konuğu oldu.
24 Haziran tarihinde yapılacak olan seçimin herkese hayırlı uğurlu olmasını dileyerek sözlerine başlayan Başkan Savaş, Hatay'ın belediye başkanlığını görevinin zor bir görev olduğunun da altını çizerek, "Bu görev zor olmasaydı bana kalmazdı. Hep şunu söylüyorum, bu coğrafyada Orta Doğu'daki sıkıntılar içerisinde belediye başkanlığı çok zor. Ama bizim kazancımız buradaki insanlarımızın sağduyulu olması ve birbirlerine karşı sevgiyle bakabilmesi. Bu coğrafyada belediye başkanı hem adaletli davranmalı hem de tüm etnik köken ile tüm siyasi görüşlere eşit yaklaşmalı. Bunu yapabilen bir belediye başkanı ancak bu işi layıkıyla yapıyor diyebiliriz. Çünkü güvenin olmadığı bir yerde hiçbir şey yapamazsınız.
Büyükşehir meclisinde mevcut iktidar partisinin meclis üyelerinin çoğunluğu ve muhalefeti var. İstedikleri kararı çıkartabiliyorlar. Hemşehrilerim olağanüstü şartlarda yanımızda durdular. Mevcut iktidar da yönetmeye alışmış olduğu için bize nasip olan belediye başkanlığı görevine alışamadılar. Hizmet etmeye geldiklerini unutarak 4 yıldır intikam duygusuyla Hatay'a zarar verdiler. Hatay halkı onlara da hizmet etmeleri için oy verdi, Hatay meclisini durdurun, Hatay'ın gelişimine engel olun diye vermedi" ifadelerine yer verdi.
Başkan Savaş: “Hangi Dönemde Bu Kadar Çok Altyapı Yapılmış?”
En son gerçekleştirilen büyükşehir meclisine sunulan 250 milyonluk borç isteğinin AK Parti meclis üyeleri tarafından onaylanmamasını gündemine taşıyan Yolcu'ya yanıt veren Başkan Savaş, "Bizim borçlanmamızı engelleyen bir meclis varsa hemşehrilerimiz, bunun hesabını meclisten sormalı. Hatay halkı şunu biliyor ki onlar bunu Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş'a hizmet yapma imkânı vermemek için yapıyorlar. Hatay halkı ile beni karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Türkiye'nin %24,5'i kırsal kesim, Hatay'ın %50,5'i kırsal kesim ve bu kırsal kesimlerde çok yüksek derecede altyapı ihtiyacı var. Erzin'de, Samandağ'da Yayladağı'nda ve Hassa'da arıtma tesisleri yoktu.
Hatay'ın birikmiş çok sorunu var ve bu sorunları mecliste bir araya gelerek çözmemiz lazım. 16 yıllık iktidarlık sürecinizde Erzin'in altyapı sorununu da çözebilirdiniz, yollarını da yapabilirdiniz, köprülerini de yapabilirdiniz. Bunların hepsini ben yaptım. Benim belediye başkanlığım döneminde HBB ve HATSU yaptı.
Biz bunları yapınca çok rahatsız oldular. İstediğimiz para çok değil. Tüm ilçelerimize eşit hizmet için biz sadece 80 milyon borçlanacaktık. 80 milyona evet dediler. Sonra hizmette çok iyi gidiyoruz ve sorunları çözüyoruz diye bunu 10 milyona indirdiler. İskenderun Belediyesi'nin 1990 yılından kalma borçlarını ödüyorum. 2016 yılında 70 milyon, 2017 yılında da 60 milyon borçlanmış. Antakya Belediyesi'ni ben çok az bir borç ile bırakmıştım. Bu belediye geçtiğimiz yıl 20 milyon borçlanmış, bu sene 34 milyon borçlanıyor. 15 ilçe belediyesine hizmet eden büyükşehire de 10 milyon borçlanmayı reva görmüşler, bir de bunu reklam yapıyorlar. Bu parayla bir ilçemizin yol problemini bile çözemeyiz. Biz neden 250 milyona çıkarttık biliyor musunuz? Çünkü geçen sene bize geçmiş dönemlerden kalan 128 milyon borç hazineden çıkartıldı ve bu parayı bize ödettiler. Bu sene de bizden 234 milyon borç ödemesi istiyorlar. Ben bunları öderken nasıl yatırım yapacağım. Altyapı yapılan yerlerin asfaltını nasıl yapacağız. Neredeyse her ilçede mevcut iktidar partisinin başkanları görev yapmış. Bu zamana kadar bu hangi dönemde bu kadar çok altyapı yapılmış bana onu söylesinler" açıklamasında bulundu.
"Geçmiş Dönemlerden Devreden Tüm Borçlara Rağmen 500 Milyonluk Yatırım Yaptık"
Başkan Savaş konuşmasının devamında "Büyükşehir Belediyesi borç batağında mı yoksa bize borç batağında bir belediye mi bırakmışlar size onu anlatmak istiyorum. Büyükşehir Belediyesi kurulduktan bu yana bize toplam 482 milyon devredilmiş borç bırakılmış biz bunun 276 milyonunu ödemişiz. Ayrıca biz 2016 yılına kadar da hiç borçlanma yapmamışız ve bu dönemde de 108 milyon borç ödemişiz. Buna rağmen de hizmetlerimizin %80'ini tamamlamışız. Bu borç olmazsa % 100'ünü gerçekleştireceğiz. HATSU'ya da 564 milyon borç kalmış bunun 227 milyonunu ödemişiz. Şu anda büyükşehir belediyesine devredilen toplam borç 304 milyon 785 bin, 425 milyon da bizim borçlanmamız var. Yani toplamda 730 milyon borcumuz var. Zaten bizi 1 milyara yakın borçla bıraktılar. Ama buna rağmen Hatay Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar 500 milyonluk yatırım yapmış. HBB'nin borç batağına olduğunu söyleyen zihniyetlere şunu söylemek istiyorum; HBB olarak 4,5 milyonluk mal satmışız ve 150 milyonluk kredi almışız. 2016 yılına kadarki toplam sermayemiz 580 milyon. Bu paranın %43'ünü yatırıma dönüştürmüşüz. Yatırım açısından birçok ilden çok daha iyi ve daha tutumlu durumdayız.
"Biz Çalmıyoruz Çaldırmıyoruz"
İktidar partisinin belediye başkanlarının Hatay halkını kandırmaya çalıştıklarının altını çizen Başkan Savaş, "Kimse Hatay halkını kandırmaya çalışmasın. 16 yılda yapılanlar bir tarafta 4 yıllık hizmetler bir tarafta. Erzin ve Altınözü yıllardır iktidar partisinde ama içme suyu şebekesini, altyapısını, yollarını ve köprülerini biz yaptık. Altınözü'nün 17 köyü susuzluktan kırılıyordu. Bu köylerin ishale hatlarını da biz yaptık. Tüm bu borç yüküne rağmen samimiyetle hizmet yapıyoruz. Bunun en büyük sebebi de şudur, biz çalmıyoruz, çaldırmıyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Biz Çalışmaya ve Hizmet Etmeye Geldik"
Borçlanmanın gerçekleşmemesinin Hatay halkına ne gibi etkilerinin olacağının sorulması üzerine yanıt veren Başkan Savaş, "Biz tüm imkanlarımızı zorlayarak bu durumu hemşehrilerimize yansıtmamaya çalışacağız. Hibe bulmaya çalışarak bu durumun üstesinden geleceğiz. Biz çalışmaya ve hizmet etmeye geldik. Şikayet etmiyorum ama Hatay halkı da biz hizmet verirken nasıl mücadeleler verdiğimizi bilsin. Bu arkadaşlar her şeye hayır demeye mi geldiler? Borçlanma benim yasal hakkım ama Ankara'da CHP'ye ve diğer muhalefet partilere sıcak bakmayan bir iktidar varken bu
yollar tıkanıyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi'nde iç denetçiler var ve ben tüm dairelerimi denettiririm bunun sonucunda da bize bir rapor sunarlar. Hiç bir ilçe belediyesinde denetçi yok. Önce kendi içinde bakacaksın hangi birim nasıl çalışıyor. Bizim tanımadığımız müfettiş, tanımadığımız satıştaycı kalmadı. Devletimizin hakkı bu, elbette müfettişi ve sayıştayı bizi denetleyecekler. Çok şükür bugüne de hiçbir sıkıntımız olmadı" dedi.
250 milyon liralık borçlanma yetkisini bu ay da Meclis’e taşıyacağını belirten Başkan Savaş, “Meclis’te çoğunluğa sahip olan arkadaşlar Dörtyol’un içme suyu şebekesi çalışmamız için, Arsuz ve Samandağ’ın da kanalizasyon çalışmaları için alacağımız krediye ‘Hayır’ dedi. Kentin belli noktalarına otobüs almak için krediye başvurduk. Aynı arkadaşlar buna da ‘Hayır’ dedi. Hatay halkı bunları hak etmedi. Ama inanıyorum ki 24 Haziran’da hemşehrilerimiz bu yapılanlara gerekli cevabı verecektir.” dedi.
Tüm olumsuzluklara rağmen EXPO’yu ve HADO’yu layıkıyla yapacaklarını ve kent gastronomisini zirveye çıkaracaklarını da sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, kent ekonomisini yukarıya çekeceklerine olan inancını yineledi.
HADO EXPO ve Gastronomi Konuları Masaya Yatırıldı
Lütfü Savaş, HADO ile ilgili merak edilenleri de açıkladı ve aldıkları deniz otobüsünün 1 hafta içinde İskenderun sularında yerini alacağını belirtti. Bu konudaki çalışmalarının kent turizmi ve ekonomisi için elzem olduğunu ifade eden Lütfü Savaş, sefer çalışmalarına zaten başladıklarını ancak yine karşılarına engel çıkarıldığını söyledi.
Kentte 2021 yılında gerçekleşecek EXPO ile ilgili de düşüncelerini paylaşan HBB Başkanı, bu organizasyon için 2 tane profesyonel firma ile görüşme halinde olduklarını ve anlaşmaları halinde Hatay’da yetişen bitkilerin her gün Avrupa’ya taşınacağını ifade etti.
Lütfü Savaş, programın sunucusu Ali Yolcu’nun sorduğu sorulara da samimiyetle yanıt verdi. Yaz mevsiminin gelmesiyle oluşabilecek larva ve haşere sorununu da masaya yatıran Başkan Savaş, “Biz geçen sene bu konuda Anayasa ve kanunlar ne diyorsa onu yapalım dedik. Ancak iş en sonunda bize kaldı ve biz de üstümüze düşenin en iyisini hem maddi hem de manevi olarak yapmaya çalıştık. Bu sene 63 bin noktada şubat ayında çalışmalarımıza başladık. Mayıs ayı içinde de uçkun ile mücadeleyi başlatacağız. Biz tüm bunları yaparken doğaya ve onun florasına zarar vermeden yapacağız. Bundan sonra da bu mücadeleyi 12 ay boyunca yürütmek istiyoruz.” dedi.
İskenderun Karaçay Barajı’nın resmi açılışının yapılmasına rağmen gerekli altyapı çalışmalarının yapılmadığını ve bu konunun sorumluluğunun kendilerinde olmadığını bunun için de su verme işleminin gerçekleşmediğini ifade eden Lütfü Savaş, bunun olumsuzluklarını Hatay halkının çektiğini belirtti.
“Asi Nehri Bizim Namusumuz”
Asi Nehri Projesi’nin son durumu hakkında da detaylı bilgi veren Lütfü Savaş, “Asi nehri bizim namusumuz; ancak bu bölge 4 yıldır bizde. Bunca yıldır çözülmeyen sorunu 4 yıldır çözmeye çalışıyoruz. Geçen seneden itibaren Asi’ye 3760 metre 1200’lük boru döşedik. Membranlı arıtma tesisi yaptık. Suların çekilmesi ve nehrin kuruması ile beraber çalışmalarımız tamamlanacak ve bu yaz Asi Nehri kokmayacak ve muhteşem bir şekilde ışıklandırılacak.” dedi.
Programın ilerleyen dakikalarında Ortadoğu’daki gelişmeleri ve ülke gündemini de değerlendiren Başkan Savaş, “Toplum olarak bilinçlenmemiz gerekiyor. Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler belli. Biz tüm bunlara kendimizi bilimle geliştirerek cevap vermeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giderek geleceğimizi şekillendirebiliriz. Yeniden ayağa kalkmamız, silkinmemiz gerekiyor.” dedi.
Defne Uğur Mumcu Meydanı’ndaki gecikmenin sebebini de açık yüreklilikle ifade eden HBB Başkanı, “Defneli vatandaşlarımızdan özür dilerim. Haklılar. Ordumuzun Afrin’de yürüttüğü operasyonlar sırasında bünyemizdeki iş makinelerinin çoğunu o bölgeye sevk ettik. Bundan dolayı Uğur Mumcu’daki çalışmalarımız biraz sekteye uğradı. Ancak en kısa sürede çalışmamızı tamamlayarak verdiğimiz sözü tutacağız.” dedi.
“Ülkeyi Daha İyi Yönetmek İçin Rakibiz, Düşman Değil”
HRT Akdeniz ekranlarında yayınlanan programın canlı yayın konuğu olan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bazı konularda hükümete olan sitemini dile getirerek; “Hükümet tarafından ilçe belediyelerimize maddi destek sağlandı. Biz ise sırf farklı bir parti adına hizmet verdiğimizden dolayı hiç bir destek görmedik. Bizler Ülkemizi Daha iyi yönetmek için rakibiz, düşman değiliz. Bu şuurla hareket edilmelidir. Orta Doğu’daki kaosun da asıl sebebi, birbirini sevmemek, çekememedir. Bizim dinimiz tefekkür dinidir. Anlamak, dinlemek ve yardım etmek vardır. Ancak biz öteleştiriliyoruz.” Dedi.
“Genel Başkan, Hatay’dan Umutlu Ayrıldı”
Geçtiğimiz haftalarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Hatay ziyaretlerini anlatan Başkan Savaş, “Güzel ve dolu dolu bir gün geçirdik. Genel başkanımızla birlikte iş adamlarımız ve muhtarlarımızla istişare toplantıları gerçekleştirdik. Sınır bölgelerinde askerlerimizi ziyaret ettik, şehit ailelerinin ellerini öptük. Genel başkanımız kentimizden mutlu ve umutlu ayrıldı” dedi.
“Fuar Organizasyonlarımız İle Ekonomimizi Güçlendireceğiz”
Kentin fuar organizasyonları hakkında değerlendirmede bulunan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Organizasyonlarımıza müthiş bir teveccüh var.
Yaptığımız kitap fuarları, yapı ve inşaat fuarları Halkımız tarafından büyük ilgi görüyor ve katılımcı esnaflarımızda bundan oldukça memnun. Fuar alanımız gün geçtikçe büyüyecek ve kalıcı olacak gibi görünüyor. Kentimizde ciddi bir potansiyel var. EXPO, gastronomi ve fuarcılık konusunda atacağımız çok adımımız var. Böylelikle ekonomimizi de tatmin edici bir konuma getireceğiz. Yapacağımız organizasyonlarla kentimizde yılda bir milyon turist ağırlamayı
hedefliyoruz. Mutfağımız ve zengin çiçek çeşidimizle tanıtımımızı yapacak, HADO ile bu değerlerimizi ulusal pazarlarda sunacağız” açıklamalarında bulundu
Program sunucusu Ali Yolcu'nun sorusu üzerine Hatay halkı hakkını istiyor kampanyasının detaylarını izleyicilere aktaran Başkan Savaş, toplanan imzaları yetkililere ulaştırdıklarını dile getirdi.
Sanayi bakanı ve kalkınma bakanına konuyu ilettiklerini belirten Başkan Savaş, şimdilerde bakanlardan cevap beklediklerini söyledi.
Hatay’da Sportif Başarılar
Hatay’ın sportif yaşamına yeni bir soluk getiren HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Kadın basketbol takımımız, ligini güzel bir başarı ile tamamladı. Kızlarımız şu an play-offlarda hünerlerini sergiliyor. Bize seyir keyfi yüksek maçlar izletiyorlar. Hatayspor da şampiyonluk için yarışıyor. Ligin son maçları oynanıyor, takımımız 2 puan ile önde. Umuyoruz ki şampiyon oluruz. Aksi halde Hatay olarak çok üzülürüz. Takım için üzerimize düşenin fazlasını yaptık ve şampiyon olmalarını istiyoruz” dedi.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet