Skip Navigation Links

'Rasel Seni' Heyecanı Samandağ'dan Dünyaya Yayıldı

Arap Alevilerinin geleneksel Ras El Seni bayramı HBB ve Samandağ Belediyesi organizasyonuyla düzenlenen etkinlikle kutlandı.

'Rasel Seni' Heyecanı Samandağ'dan Dünyaya Yayıldı

Yerel   A+a-

 Etkinliğe yoğun katılımdan dolayı izdiham yaşandı. Samandağ Belediyesi Yeni çarşı salonunda ek sandalyeler konuldu.Mersin,Adana illerinden İskenderun,Antakya , Arsuz ,Defne ilçelerinden bireysel olarak katılan vatandaşlar ras el seni çoskusuna ortak oldular. Samandağ Belediyesi sosyal Medya hesaplarından yapılan canlı yayın ülke genelinden,Arabistan , Ortadoğu,Afrika ,Avrupa  ülkelerinden  izlendi. Samandağ’a yakışır bir kutlama gerçekleştirildi. İkramlar sunuldu,sanatçılar sahneye teker teker çıkıp eserlerini seslendirdi. Şarkılara eşlik eden vatandaşlar sahnede oynayarak doyasıya eğlendiler.  
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Samandağ Belediyesi ortak organizasyonuyla düzenlenen Geleneksel Ras El Seni etkinliği, Tolga Antakya ve Dilek Bostancı'nın sunumuyla 12 Ocak Cuma günü saat 19.00'da Samandağ Belediyesi Yeni Çarşı Salonu'nda Samandağ halkıyla buluştu. 
Yerel sanatçılar Nihat Yatkın, Haşim Elataş, Esat Çelik,Yıldıray Şahutoğlu, Erdem Şefikoğlu,Güven Kayıkçı, Fikret Bolat, Filip Cibar, Edip Can, Ali Berrak, Cüneyt Lebelebici, Ceylan Bayır, Çetin Leblebici, Nevzat Bolat, Semir Ray, Ayhan Bağdat, Yılmaz Suadiye, Semir Yalçın ve Süleyman Şefikoğulları,Ali inan, Arapça ,Türkçe eserler seslendirildi. 
Etkinlikte, yöreselsac oruk, (kbeybet) yağlı simit (keğk bizet), tatlı (fveyşet) ve içecekler ikram edildi. 
 
Etkinliğe Samandağ  Belediye Başkanı Mithat Nehir, Hatay Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Metin Açık,Samandağ CHP İl yöneticileri Halil İbrahim Özgün,Ozan Öfkeli,Ayhan Kıt,Samandağ CHP İlçe Başkanı Turgay Abacı, CHP ilçe yöneticileri Hikmet Suadiye, Belediye Meclis üyeleri,muhtarlar,oda başkanları, Yeşilköy Muhtarı İmadettin Ergin, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Kamacı,Samandağ Emniyet Müdürü Mustafa Ateş,Samandağ Vergi dairesi Müdürü Ferhat Hacıümmetoğlu , Sgk Müdürü Gülay Ateş, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, ve vatandaşlar katıldı. 
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir açılış konuşmasında:” 
14 Ocak Rumi takvimin başlangıcıdır.Yöremizde aynı nitelikte, Ortodoks Hıristiyanları 25 Aralığı Noel bayramı olarak kutlar. 31 Aralık tarihini miladi takviminde yılbaşı olarak yeni bir yıla giriyoruz. 6 Ocak tarihi, Ortodoks Ermenileri tarafından yılbaşı olarak kutlanmaktadır. Arap Alevileri de 14 Ocak’ta Ras el Seni, Rumi yılbaşını dini bir bayram niteliğinde kutlamaktadırlar.
Hz. Adem (a.s)’dan itibaren kutsal kitaplarda tanınan ve bilinen bütün peygamberleri kutsar. Bütün peygamberlerin doğum günlerini, zaferlerini, kutsal dinlerin tanıdığı özel günlerini bayram telakki ederler. Kur’an-î Kerim’de de “Peygamberler arasında fark göstermeyiniz”şeklinde yer almaktadır. Arap Alevilerin kutladığı Ras-el Seni Rumi-(Şemsi) miladi takvime göre ayın birine denk gelen 14 Ocak’ta kutlanmaktadır. Ras-el Seni günü Hz. Musa (a.s)’ın Ben-i İsraili olan Firavun’un zulmünden kurtardığı gündür. İd-el Kalendes olarak kutlanır. 14 ocak sabahı küçükler büyüklerin ellerini öper. Büyükler küçüklere hediye, harçlık vb. şeyler verir. Ras-el Seni geçmişten bu güne geleneksel olarak gelmiştir. Toplumumuzun birbiriyle kaynaştığı özel bir gündür. Dini bir bayram ve Rumi yılbaşı’dır.
Hz. Musa (a.s) doğduğunda Rumi tarihinde Kênun el Ahir ayının 14’ü idi. Ras seniy Hz. Musa (a.s)’ın zaferi ile ilgili olduğundan Hz. Musa (a.s) döneminde kullanılan takvime göre kutlanıyor. Hz: Muhammed (s.a.â) hicretinde Hicret Takviminin başlangıcında sıfırlandı ve günümüze 1437 Hicri takvimi ile 1395 Şemsi, 31 Kenun el Evvel 1431 Rumi takvim diye geçer. Bu kısa bilgiden sonra 14 Ocak’ta (1 Kenun el Êhir) yani Ras el Seniy’de geçen olaya değineyim. Bu günde Hz. Musa (a.s) zulüm etmekle yetinmeyip kendini ilah olarak ilan eden Firavun’a karşı zafere ulaşır. Bu günde cabbar Firavun ve kavmi yarılan denizde boğulurlar. O günde Cebrail Aleyhisselêm Firavun’a insan kılığına fakir bir adam sıfatıyla karşısına gelir ve Firavun’a: İyilikler ettiğim, nimetler sunduğum kullarınızdan biri bana karşı kibirlik taslarsa ona yaptığım bütün iyilikleri inkar ederse, nankörlük ederse, yaptığım bütün iyilikleri, nimetleri kendine mal ederse cezası ne olmalıdır diye sorar. Firavun’da böyle inkarcının cezası denizde boğulmak olmalıdır diye cevap verir. Fakir adam yani Cebrail (a.s) Firavun’a görüşünüzü belirten imzalı bir hüccet (kağıt) verir misiniz der Firavun’da verir. Böylece Firavun hakkettiği cezasını kendisi imzalamış olur. Hz. Musa( a.s) Firavun ve kavminin onu öldürmek için kovaladığında asası (sopası) ile denizi yarıp içine girer. Fıravun(l.a) ve kavmi yarılan denize girmek istemezler. O an fakir adam yani Cebrail (a.s) Firavun’un önünde zahir olur ve yarılan denize girerek Firavun’a arkamdan gelin der. Firavun (l.a) kavmi ile birlikte Cebrail’in arkasında denize girerler. Denizde epey yol alınca Cebrail (a.s) Firavun’un imzaladığı ve ihanet edenlerin cezasının denizde boğularak can vermeleri gerektiğini belirten imzalı hücceti (kağıdı) ona verir. O anda yarılan deniz kapanır ve eski halini alır böylece Firavun (l.a) kavmi ile birlikte denizde boğulur. Muminler o günü yani Firavun’dan kurtuluş gününü RAS SENİY diye kutlamaya başlarlar. Ras Seneyin ’in kısaca anlatımı böyledir.
Arap Alevi Halkımız 14 Ocak (rasel seni) ile başlayan ve 19 Ocak (kıddes) ile devam eden bayramını coşkuyla kutluyor. 
Kültürel zenginliklerimiz, inançlarımız ve özgürlüklerimizle birbirimizi tamamladığımız bu topraklarda, geleneksel olarak kutladığımız Ras-El Seni (Yeni Yıl) bayramını hep birlikte festival tadında kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Her yıl bir önceki yıldan daha zengin bir içerikle ras el seni kutlamasını gerçekleştiriyoruz. Burada görüldüğü gibi salonlar sığmıyor. Bu kutlamayı açık alanda Samandağ 75.yıl Cumhuriyet meydanında yapmayı planladık. Hava şartları uygun olmadığı için salona almak zorunda kaldık. Sizde isterseniz bu kutlamayı gelecek yıl bugünlerde alanlarla yapmayı planlıyoruz. Evet salonda gördüğüm kadarıyla  bu konuda salonda bulunan değerli halkımızda  bu yönde düşünüyor. O zaman gelecek yıl meydanlarda bu kutlamayı yapacağız. Festival tadında bir kutlama gerçekleştireceğiz.
Bugün festival tadında kutladığımız  bu etkinliğimizde zengin bir programı halkımızın sunumuna hazırladık. Halkımızla daha güzel yarınlara yürüyoruz. Bayramlarımıza sahip çıkarak,bu güzel günleri doyasıya yaşayarak, yaşatarak , huzur kardeşlik, barışın tesisi ve gelecek kuşakların daha iyi bir dünyada yaşaması için üzerimize düşen sorumluluğu yapmaya, halkımıza en iyisini sunmaya devam edeceğiz.  Ras el seni bayramını kutluyorum.   EYD MUBAREK ALEYKUM CEMİAN”
Etkinliğin sonunda Yerel sanatçılarla birlikte sahneye çıkan Başkan Nehir: Çok zengin kültürel birikime sahip bir ilçede yaşamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.Burada birbirinden değerli sanat eserlerinin seslendiren yerel sanatçılarımızı kutluyorum.Özgün duruşlarıyla yerel değerleri yaşatan tavırlarıyla  bizlerle  bir sinerji yakaladılar, çok güzel bir ortaklık yakaladık. Her geçen gün bu çıtayı daha da yükselterek bugün yoğun bir katılımla burada vatandaşlarımızla bir araya gelerek bayramlaştık. Birlikte sevindik, birlikte eğlendik,bayram çoşkusunu birlikte yakaladık.  Nşallah bi tammo lakil seni bir heyr,il ğam into bi hayr nşalla,ras elseni bayramınızı tekrar kutluyorum.”dedi.
. Vatandaşlar ve Yerel Sanatçılar bu etkinliğin gerçekleşmesinden dolayı Hatay Büyükşehir Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve emeği geçen herkese teşekkür ettiler 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet