Skip Navigation Links

İSTE’de Müzik ile Teknoloji İlişkisi Konuşuldu

İSTE-TTO ”TechTalks – Teknoloji Sohbetleri” serisinin konuğu, Yrd. Doç. Okay ÖZDAĞ oldu.

İSTE’de Müzik ile Teknoloji İlişkisi Konuşuldu

Eğitim   A+a-

 İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) ”TechTalks – Teknoloji Sohbetleri” serisinin konuğu, bu hafta “Müzikte Teknoloji Evrimi” konusu ile İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Okay ÖZDAĞ oldu.
 
İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) düzenlediği Teknoloji Sohbetleri – TechTalks serisinin bu haftaki konuğu İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Okay ÖZDAĞ oldu. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği etkinlik Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
 
“Müzikte Teknoloji Evrimi” konulu buluşmada; müziğin yönlerini, sesin özelliklerini, müzik teknolojisini, müziğin kullanıldığı alanları anlatan İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Okay ÖZDAĞ; “2. Dünya Savaşı’ndan sonra mühendislik alanı olarak müzik algısı oluştu. Gelişmiş ülkeler mühendislik bakış açısıyla besteler yapmaya başladılar. Ona ilişkin müzik aletleri oluşturdular. Müziğin 3 tane yönü vardır; Sanat yönü, bilim yönü ve eğlence yönü. Hepsini orantılı bir şekilde almak gerekir. Ses herhangi bir cismin titreşimiyle meydana gelen dalgalardır. Sesin özellikleri frekans, şiddet ve renktir. Rengin içinde tını ve kaynak vardır. Sesin tınısı kaynağına bağlı olarak değişir. Aynı frekansta aynı şiddette bir ses; kimi zaman kemandan çıkıyordur, kimi zaman flütten çıkıyordur. Frekansları aynıdır, ama renkleri farklıdır. Sesten bahsedebilmemiz için bir ses kaynağı olması gerekiyor. Ayrıca, sesin aktarıldığı bir ortam olması gerekiyor ve sesi algılayan bir şeyin olması gerekiyor. Müzik teknolojisi, müzik ile teknoloji arasındaki bütün ilişkileri inceleyen bir alandır. Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkmıştır.  Çalma, kaydetme, besteleme, depolama ve performans gibi etkinliklerin elektronik donanımlar ve bilgisayar yazılımları aracılığı ile gerçekleştirilmesi eylemini ifade eder. Teknolojinin gelişiminin enstrümanlara da katkısı vardır. Teknolojinin gelişimiyle daha karmaşık (komplike) mekanizmalara sahip müzik aletleri üretildi. Müzik her yerdedir, ruhun gıdasıdır, her yerde kullanılır. Diziler, filmler, alışveriş merkezleri, oteller, telefonlar vb. birçok alanda kullanılır. Müzikle ile teknoloji iç içedir, teknolojiyi müzikten, müziği teknolojiden ayıramayız” dedi.
 
Nicola Tesla’nın “Evreni anlamak istiyorsan; enerji, frekans ve titreşim üzerine düşün” sözü ile sunumunu bitiren Yrd. Doç. Okay ÖZDAĞ, katılımcılardan gelen soruları cevapladıktan sonra gitarı ile mini bir konser verdi. Samimi sohbeti ve verdiği bilgilerle zihinleri parlatan Yrd. Doç. Okay ÖZDAĞ gitarı ve müzik dinletisi ile gönüllerin pasını sildi.  
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet