Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Ağustos Ayı Kimya Sektörü İhracat Artışı Türkiye İhracat Artışının Üzerinde

TİM verilerine göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, % 21 oranında artış ile 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ağustos Ayı Kimya Sektörü İhracat Artışı Türkiye İhracat Artışının Üzerinde

Ekonomi   A+a-

 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, % 21 oranında artış ile 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ihracatının üzerinde artış rakamlarına ulaşan Kimya sektörü, Ağustos ayında da ihracata en çok katkı sağlayan üçüncü sektör konumunu sürdürdü. 
 
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Ağustos ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 296 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı Ağustos ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla % 12 arttı ve Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı % 20 oldu.
 
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Ürünler olurken, bu ürün grubunu Plastikler ve Mamulleri ile Anorganik Kimyasallar izledi. Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Malta Mısır ve Cebeli Tarık oldu. KKTC, Irak, İspanya, Almanya ve Yunanistan ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı. 
 
- AĞUSTOS AYI TÜRKİYE İHRACAT ARTIŞI % 12 ORANINDA GERÇEKLEŞİRKEN,
KİMYA SEKTÖRÜ OLARAK %21 İLE BU ARTIŞIN ÜZERİNE ÇIKTIK
 
Ağustos dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren AKMİB Yönetim Kurulu Başkanı A.Uğur Ateş, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) olarak AKİB genel ihracat artışının üzerinde bir artış yakaladıklarına vurgu yaparak, “Türkiye geneli sektör ihracatında % 20 pay sahibi olan AKMİB, 2016 yılı Ağustos ayında 264 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2017 yılı aynı dönemini % 12 artış ile 296 milyon dolar ihracat ile kapattı” şeklinde konuştu.
 
Ağustos ayında, AKMİB ihracatında % 71 oran ile en büyük paya sahip Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Ürünlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre % 20 ihracat artışı yaşandığını dile getiren Ateş, “Bu artışta ürün grubunun ilk üç pazarı olan B.A.E, A.B.D ve Malta’ya yapılan ihracat artışlarının etkisini görüyoruz. Ayrıca ilk 6 alt sektör ürün grubumuzda da yine artış var. Plastikler ve Mamulleri’nde % 26, Anorganik Kimyasallar’da % 39, Boya Vernik Mürekkep Ve Müstahzarları’nda % 12, Eczacılık Ürünleri’nde % 34, Sabun ve Yıkama Müstahzarları’nda ise % 19 artış yaşandı” dedi.
 
Ateş, Plastik ve Mamulleri ihracat artışında Almanya ve Irak pazarlarının etkili olduğunu, Anorganik Kimyasallar alt sektöründe ise S.Arabistan ve Yunanistan’daki artışların dikkat çektiğini belirterek, “2017 yılı Ağustos ayı AKMİB ihracatının ilk 3 pazarında, temmuz ayında olduğu gibi artışlarımız devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde 72,6 milyon dolar, ABD’de 22,2 milyon dolar ve Malta’da ise 21,9 milyon dolar artış yakaladık.  B.A.E’de ilk sırada yer alan  Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler’inde 72,6 milyon dolar artış varken, A.B.D’de ise 24,3 milyon dolar artışla yine bu ürün grubu en büyük pazar payına sahip. Malta pazarında ise ihraç edilen 5 ürün grubunda en yüksek pay yine aynı ürün grubuna ait” diye konuştu.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar