Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

AKİB, “Tatlı Bisküvi ve Gofret” Sektörü İhracatında Zirvede

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan,

AKİB, “Tatlı Bisküvi ve Gofret” Sektörü İhracatında Zirvede

Gündem   A+a-

 
 
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılının ilk 7 aylık döneminde 54 bin tonluk tatlı bisküvi ve gofret ihracatı gerçekleştiren AKİB üyelerininTürkiye “tatlı bisküvi ve gofret” sektörüihracatında zirveye oturduğunu belirtti.
 
Arslan, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nce 2017 yılının ilk 7 ayında, “tatlı bisküvi ve gofretler”in, kırmızı mercimek ve ayçiçek tohumu yağından sonra değer bazında en fazla ihraç edilen üçüncü ürün olduğunu ifade ederek, bu üç ürünün Birliğin toplam ihracatının % 41’ini oluşturduğunun bilgisini verdi.
 
 
Türkiye “Tatlı Bisküvi ve Gofret” Sektörü İhracatında Lider Karaman
 
2017 yılının ilk 7 ayında “tatlı bisküvi ve gofret” sektöründe Türkiye’nin toplam ihracatının % 34‘ünü, AKİB’insektör ihracatının ise % 91’inigerçekleştiren Karaman ili, “tatlı bisküvi ve gofret” sektörü ihracatının da merkezi oldu.
 
Türkiye bisküvi üretiminde Karaman ilinin özel bir öneminin bulunduğunu belirten Arslan, Karaman’ın bugün dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleştiren vetahıla dayalı ürünler içinde en fazla katma değer yaratan bisküvi sektöründe büyük bir sanayiye ev sahipliği yapmakta olan il konumunda bulunduğunu ifade etti.
 
 
Türkiye, Dünya “Tatlı Bisküvi ve Gofret” Sektörü İhracatında 256 Bin Tonla Üçüncü
 
Ülkemizin dünya ülkeleriyle büyük bir rekabet halinde bulunduğunu belirten Arslan, dünya bisküvi ve gofret sektörü ticaretinin 2016 yılında 22 milyar dolar değerinde 7,4 milyon tonluk ithalat ve ihracat hacmine ulaştığını söyledi.
 
Başta Almanya, Belçika ve Hollanda olmak üzere Dünya bisküvi üretiminde önemli bir güce sahip olan Avrupa Birliği ülkelerinin, tatlı bisküvi ve gofret sektörü ihracatının yaklaşık %50 ‘sini gerçekleştirdiğini belirten Arslan,Türkiye’nin 2016 yılında 558 milyon $ değerinde 256 bin ton tatlı bisküvi ve gofret ihracatı gerçekleştirerek, tatlı bisküvi ve gofret sektöründe miktar bazında en fazla ihracat yapan üçüncü ülke konumuna ulaştığını söyledi.
 
 
AKİB, 2017 Yılının İlk 7 Ayında 78 Milyon $ Değerinde 54 bin Ton Tatlı Bisküvi ve Gofret İhraç Etti
 
Türkiye’nin 157 bin tonluk “Tatlı Bisküvi ve Gofret” sektörü ihracatında, en yüksek payın %34’lük oranı ve 54 bin tonluk miktarıyla AKİB’e ait olduğunu belirten Arslan, bu ihracatın % 68’lik kısmının Ortadoğu Ülkelerine, %13’lük kısmının ise Afrika ülkelerine ihraç edildiğini belirtti. 
 
 
 
Türkiye’nin 2016 Yılı Tatlı Bisküvi ve Gofret İthalatı 9 Bin Ton
 
Arslan, 2016 yılında bir önceki seneye kıyasla % 5 oranında artarak 3,6 milyon tona ulaşan Dünya tatlı bisküvi ve gofret ithalatında en önemli pazarların ABD, Fransa ve Almanya olduğunu ve bu ülkelerin sırasıyla 506 bin ton, 246 bin ton, ve 205 bin ton ithalat gerçekleştirdiklerini belirtti.
 
Türkiye’nin ithalatına ilişkin ise Arslan, 2016 yılında 25 Milyon $ değerinde 9 bin ton sektör ithalatının olduğunu, bu miktarın %20 ‘sinin İtalya’dan ithal edildiğini belirtti.
Günümüzde dikkatli bir şekilde ürün geliştirme yatırımları yapılmasının üreticiler için en başarılı stratejiler arasında görüldüğünü belirten Arslan, sektörün bu dönemde olduğu gibi ilerleyen dönemlerde de ürün geliştirmeye odaklanarak katma değerini artıracağını ve sektörün daha da büyük başarılara imza atacağına inandığını söyleyerek sözlerine son verdi. 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar