Skip Navigation Links

AKİB’in Adana İçin Yeni Projeleri Yolda

80 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz...

AKİB’in Adana İçin Yeni Projeleri Yolda

Ekonomi   A+a-

 Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Başkan Yardımcıları Şahin Öder ve Ahmet Behiç Salt, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Tahsin Kabaali, Yönetim Kurulu Üyeleri Nurullah Eskitütüncü, Nevzat Binarbaşı, Abbay Polat ile birlikte Adana’daki birlik üyesi firma temsilcileriyle Adana’da akşam yemeğinde bir araya geldi. Yamanyılmaz, Adana’da gerçekleşen akşam yemeği ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek sektör ve projeleri hakkında bilgiler verdi.
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) yönetim kurulu üyeleri ve üyeler ile Adanalı yerel basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşen toplantıda konuşmasına, 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimini kınayarak başlayan Yamanyılmaz, “15 Temmuz hain darbe girişimi ihracatımızı engelleyememiştir. 2017 yılı Temmuz ayında birliğimiz ihracatında yüzde 33’lük bir artış oldu. Adana’dan yapılan ihracatın yüzde 35’ini gıda sektörü gerçekleştiriyor” dedi.

- 80 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Komşu ülkelerde akan kanın ise, 2016 yılında ihracatlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Yamanyılmaz, “2017 yılına güzel bir başlangıç yaptık. Bu yılın ilk 7 aylık döneminde yüzde 17’lik artışla 175 milyon dolarlık ihracata ulaştık. İhracat oranımız yüzde 18 arttı. Bölgemizden, ihracatımız 80 ülkeye gerçekleşiyor. Komşu ülkelerde yaşanan iç savaşın bitmesiyle ihracat oranımızın çok çok artacağını umuyoruz” diye konuştu.

- GIDA İHTİSAS OSB’Sİ KURACAĞIZ

Sıkıntıları olan gıda üreticisi üyeleri için Adana’da bir girişimde bulunduklarını ifade eden Başkan Yamanyılmaz, 2016 yılının son ayında Adana Sarıçam İlçesi Göztepe mevkiinde, 2 bin 500 dönümlük hazine arazisini Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği adına talep ettiklerini söyledi. Yamanyılmaz, “Adana Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları, Adana Valiliği’nin desteği ve oluruyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurduklarını, Türkiye’nin farklı bölgelerden 80’in üzerinde firmanın talebini de şimdiden aldıklarını kaydetti. 
Sarıçam’da gerçekleştirmeye çalıştıkları proje kapsamında arsaların en uygun fiyatlarda üyelerinin hizmetine sunulacağını da müjdeleyen Yamanyılmaz, “Hem üretici hem de ihracatçımızın hizmetine sunacağız. Beyaz et, kırmızı et sektörü, süt ve süt ürünleri, hububat, un, bakliyat, yağ, balıkçılık, yem ürünleri ve gıda ürünleri sektöründe Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için de başvurduk” şeklinde konuştu.

- ÜRETTİĞİMİZİN YÜZDE 65’İNİ İHRAÇ EDİYORUZ

İkinci bir projenin de müjdesini de veren Yamanyılmaz, “Karataş ve Yumurtalık arasındaki 28 bin dönümlük tarım dışı, bataklık olan hazine arazisini ‘nasıl değerlendirebiliriz?’ diye araştırmalar yaptıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Uzakdoğu’da tarla (kültür) balıkçılığının gelişmiş olduğunu gözlemledik. Kültür balıkçılığı dünyadaki balık üretiminin yüzde 40’ına tekabül ediyor. Türkiye’de 580 bin ton balık üretiminin 300 bin tonu kültür balıkçılığından elde ediliyor. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 65’ini yurt dışına ihracat ediyoruz. Türkiye ihracatı 2016 yılında 800 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2017 yılında ise 900 milyon dolarlık kültür balığı ürünleri ihracatının gerçekleşmesini bekliyoruz. Biz de bu açığı gördüğümüz için burada tarla balığı ile karides üretimi için KOBİ tarzında sanayi işletmeleri oluşturup katma değeri yüksek üretim yapmak istiyoruz. Bu bölgeye de 40’ın üzerinde firmadan talep var. Bakanlık bize izinleri verdiği an 16 ay içinde bu bölgede balığımızı ve karidesimizi üretip hem iç piyasaya satış hem de yurt dışına ihracat yapmış olacağız. Birlik olarak ihracatçılarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Yatırımcılara destek olmak için de varız. Daha iyi günlere geleceğimizi umuyorum.” 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet