Skip Navigation Links

Kimya Sektörü Temmuz Ayında Tekrar Yükselişe Geçti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı

Kimya Sektörü Temmuz Ayında Tekrar Yükselişe Geçti

Gündem   A+a-

 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, Temmuz ayında 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, % 24 oranında artış ile 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, sektörler arasındaki yerini koruyarak, e otomotiv ile hazır-giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından yine üçüncü sırada yer aldı.
 
Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, % 24 oranında artış ile 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
 
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Temmuz ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 222 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı.
 
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı Temmuz ayında bir önceki yılın eş değer dönemi ile aynı seviyede kaldı ve Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı % 19 oldu.
 
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler olurken, bu ürün grubunu Plastikler Ve Mamulleri ile Anorganik Kimyasallar izledi. Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Almanya, Malta ve KKTC oldu. Irak, Mısır, Romanya, Hollanda ve İtalya ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı.
 
Temmuz  dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren AKMİB Yönetim Kurulu Başkanı A.Uğur Ateş şunları söyledi:  2017 yılına artışla başlayan kimya sektörü geçen ayki düşüşün ardından tekrar yükselişe geçti. Mart ayındaki %29 oranındaki artıştan sonra en yüksek artışı bu ay gerçekleştiren sektörümüzün 2017 ikinci yarısında da bu şekilde devam etmesini umuyoruz.  Türkiye Geneli sektör ihracatında %22 pay sahibi olan Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), 2016 yılı Temmuz ayında 222 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2017 yılı aynı dönemini 221,8 milyon dolar ihracat ile kapattı.
 
AKMİB ihracatından % 68 oranı ile en büyük paya sahip Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler’inde temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 10 ihracat düşüş var. Bu düşüşün Malta, Hollanda ve Birleşik Krallık’lara yapılan ihracat düşüşten kaynaklandığını görüyoruz. Ancak bunun yanında diğer önemli iki alt sektörümüz Plastikler ve Mamulleri’nde %50, Anorganik Kimyasallar’da ise %27 oranında bir artış yakaladık.  Plastik ve Mamulleri ihracat artışında Almanya pazarının, Anorganik Kimyasallar alt sektöründe ise İtalya pazarındaki artışların etkisi büyük.
 
2017 yılı Temmuz ayı AKMİB ihracatında, ilk 3 sırada yer alan ülkelerimizde çok ciddi ihracat yükselişlerimiz var. Örneğin, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 54 milyon dolar, ABD’de 36.6 milyon dolar ve Almanya’da ise 4.2 milyon dolar artış kaydedildi.  B.A.E’de %99 luk pay ile ilk sırada yer alan  Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler A.B.D’de ise %91lik pay ile en büyük pazar payına sahip. Almanya pazarında ise Plastik ve Mamulleri % 91’lik pay ile ilk sırada. 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet