Skip Navigation Links

AKİB İhracatında Artış Devam Ediyor

AKİB ihracatı, 2017 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre % 6,1 artış kaydederek, 868 milyon dolara çıktı.

AKİB İhracatında Artış Devam Ediyor

Gündem   A+a-

 
 
Yaş Meyve ve Sebze ihracatı % 22,  Demir ve demir dışı metaller ve çelik ihracatı % 17, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı % 15, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı % 4, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatı % 6 oranında artış gösterirken, Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatında % 15, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri ihracatında % 14 ve Tekstil ve Hammaddeleri ihracatında % 13 düşüş yaşandı.
 
AKİB’in, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Atılım Yılı ilan edilen 2017 yılındaki ihracat hedefine ilerlerken Haziran ayında ihracatını artırmaya devam ettiğini dile getiren AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan,“Aralık ayından bu yana tam 7 aydır ihracatta yaşanan artış grafiğimizde bu ay da artış görülmektedir. Bazı sektörlerimizdeki azalış için ise; gerek Ramazan Bayramı’nın Haziran ayına denk gelmesi, gerek çevre ülkelerle aramızda yaşanan bazı sorunların devam etmesi neticesinde yaşanan bu duraksamayı, biz küçük bir mola olarak görüyoruz” diye konuştu.
 
AKİB rakamlarını değerlendiren Arslan, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılı Haziran ayı rakamlarının 819 milyon dolardan 868 milyon dolara yükseldiği, geçen sene Haziran ayına oranla % 6,1 oranında bir artış olduğu görülmektedir. Bu artış Türkiye ihracatından daha yüksek bir artışı bütün zor koşullara rağmen yakaladığımızı gösteriyor. 2016 ve 2017’yi ilk 6 ay olarak değerlendirdiğimizde ise; 2016 yılı ilk 6 ayında 4 milyar 922 milyon dolar olan ihracatımızın 2017 yılı ilk 6 ayında 6 milyar 120 milyon dolara yükseldiği ve % 24,3 oranında arttığı gözlenebilir” dedi.
 
 
-TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ % 7,2
 
AKİB’in, Türkiye geneli ihracatta en fazla ihracat yapan ve en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 6. Genel Sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Arslan, “2017 yılı Haziran ayında, 2016 yılının Haziran ayına göre ülke olarak % 1,8 oranında daha fazla ihracat yaptık. AKİB gösterdiği performans ile Haziran ayında Türkiye geneli ihracatta yakalanan 12 milyar 69 milyon dolarlık ihracata % 7,2’lik  bir katkı sağladı” şeklinde konuştu.
 
 
- AKİB İHRACAT ARTIŞINDA YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜ İPİ GÖĞÜSLEDİ
 
Yaş meyve sebze ihracatının % 22 oranında artış kaydederek, AKİB ihracat artış ipini göğüslediğine vurgu yapan Arslan, “Rusya Federasyonu’nun 02.06.2017 tarih ve 672 sayılı Kararnamesi uyarınca; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ithalatı yasaklanmış olan ülkemiz menşeli ürünler listesinden hıyarlar ve kornişonlar, taze üzüm, elma, armut ve çilek ürünlerinin çıkarılmasının olumlu sonuçları ihracat rakamlarına da yansımıştır. Yaş meyve sebze sektöründe olduğu gibi, tüm sektörlerimizin önündeki engellerin hükümetimizin desteğiyle ortadan kaldırılması ve ihracatçılarımızın gayreti ile bu artışı devam ettirmeyi, ihracat rakamlarımızı çok daha ileriye taşıyarak yolumuza tam gaz devam etmeyi umuyoruz” diye konuştu.
 
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Arslan, 2017 yılının Haziran ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 30. sırada olduğunu belirtti.
Arslan, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2017 yılının Haziran ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Mısır, İtalya ve Birleşik Krallık olduğunu açıkladı.
 
 
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri: Kimya sektörü, Haziran ayında da sektörler arasındaki yerini koruyarak, 1 milyar 286 milyon dolarlık ihracat rakamı ile otomotiv ile hazır-giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından yine üçüncü sırada yer aldı.
 
Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, % 2,3 oranında düşüş ile 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
 
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 285 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı Haziran  ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla % 15 oranında bir artış yakaladı ve Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı % 22 oldu.
 
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler olurken, bu ürün grubunu Plastikler Ve Mamulleri ile Anorganik Kimyasallar izledi. Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Mısır, Arap Emirlikleri ve İspanya oldu. Malta, ABD, Cebeli Tarık, Singapur, KKTC, Romanya, ve Irak ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı.
 
 
Demir ve Demir Dışı Metaller:Türkiye Demir ve Demir Dışı Metaller – Çelik sektörü 2017 yılı Haziran ayı ihracatı, % 1,6 oranında artışla 1 milyar 465 milyon dolar olarak gerçekleşmiş ve Haziran ayı Türkiye toplam ihracatından  % 12,1’lik pay almıştır.
 
Akdeniz ihracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin, demir ve demir dışı metaller – çelik sektörü ihracatı ise 2017 yılı Haziran ayında, % 17 oranında artış kaydederek 113,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Haziran 2017 döneminde yaşanan artış, özellikle İtalya’ya gerçekleştirilen ihracatın % 1.215 oranında artması ve bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatta 10,8 milyon dolar artış yaşanmasından kaynaklanmıştır. Böylece demir ve demir dışı metaller – çelik sektörünün Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı % 8 olmuştur.
 
Sektörün Ocak - Haziran dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde % 21,5 oranında bir artış yaşandığı ve ihracatın 9 milyar 082 milyon dolar olduğu görülmektedir. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin demir ve demir dışı metaller - çelik sektörü Ocak – Haziran dönemi ihracatında ise % 76,9 oranında bir artış olmuş ve 1 miyar 006 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
 
 
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri:2017 yılı Haziran dönemi sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı 467,6 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. Sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payı ise % 3,8 olmuştur. Ülkelere göre incelendiğinde, Mayıs döneminde Irak 133,3 milyon dolarlık ihracat değeri ve % 28,5’lik pay değeri ile ilk sırada yer almaktadır. Bunu % 7 ve % 4.3 pay değerleri ile Suriye ve Birleşmiş Milleler takip etmektedir.
 
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Haziran döneminde 88,2 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Sektörün ülke geneli ihracatındaki payı %  18,8 olarak gerçekleşmiştir.
 
AKİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatında Haziran ayında % 4 artış görülmektedir. Bu artış, bitkisel yağlar, Şeker ve şeker mamulleri, pastacılık ürünleri ürün grupları ihracatlarında görülen artıştan kaynaklanmıştır.  Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, 88.2 milyon  dolarlık sektör ihracatı içerisinde pastacılık ürünleri 22 milyon dolarlık değeri ve % 24.9’luk payı ile ilk sırada yer almaktadır. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat,8.8 milyon dolar ile “tatlı bisküvi ve gofretler” e aittir. Bitkisel Yağlar ürün grubunda görülen % 19 oranındaki artışta ayçiçeği tohumu yağının Hollanda’ya olan ihracatın % 206 oranındaki artışında etkili olmuştur. Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2017 yılı Haziran ayında Irak, % 27’lik pay değeriyle ihracat değeri 24 milyon dolarla ilk sırada yer almıştır. Ardından, 11.8 milyon dolar ihracat değerindeki Suriye gelmektedir.
 
 
Tekstil ve Hammaddeleri: Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) ihracata son hız devam ederken, bölgeye katma değer yaratmayı da sürdürüyor. 2017 yılının ilk yarısında 498 Milyon Dolar ihracat rakamına ulaşan ATHİB, 2016 yılına kıyasla tam % 4 ihracat artışı yakaladı.
 
Mayıs ayında gerçekleşen 69 Milyon Dolarlık ihracatı değerlendirdiğimizde Haziran döneminin eksik gün nedeniyle beklenen bir seviyeye ulaşamadığını belirtmek mümkün.
 
2017 yılının başından yana yeni pazarlara sektör ihracatı arttı. Haziran döneminde de Tunus, İran ve Litvanya’da hem miktar hem de değer bakımından önemli bir artış kaydedildi. Dokuma kumaşların yüzde kırk pay ile en önemli ihraç ürününü oluşturduğu Mayıs ayında, örme kumaşlar ve pamuk ipliği sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada gelmektedir.
 
Yaş Meyve Sebze:Birliğimiz kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla % 22 gibi ciddi bir artış yaşayarak 55.4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Rusya Federasyonu’nun 02.06.2017 tarih ve 672 sayılı Kararnamesi uyarınca; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ithalatı yasaklanmış olan ülkemiz menşeli ürünler listesinden hıyarlar ve kornişonlar, taze üzüm, elma, armut ve çilek ürünlerinin çıkarılmasının olumlu sonuçları ihracat rakamlarına da yansımış durumdadır.
 
Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri:2017 yılı Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, %-6,8 oranında düşüş göstererek 353 milyon 957 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün Haziran ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı %2,9 oldu. Ocak - Haziran döneminde ise Türkiye Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri ihracatı, 2016 yılının aynı dönemine kıyasla % 3,3 oranında artış göstererek 2 milyar 139 milyon 190 bin dolar olarak gerçekleşmiştir.
 
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; 44 milyon 801 bin dolar Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri ihracatı gerçekleşti. Bir önceki yıla göre sektörün Haziran ayı ihracatında %-14 oranında düşüş yaşanırken, Ocak-Haziran dönemi ihracatı %6 artış ile 287 milyon 354 bin dolar olarak gerçekleşmiştir.
 
Türkiye geneli ve AKİB olarak sektörün 2017 yılı Haziran ayı ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar yine Irak olmuştur.
 
Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğinin 2017 yılı Haziran ayı değer bazında ihracatı ülkelere göre incelendiğinde ise en çok artış % 6.414 ile Yemen’e gerçekleşti.
 
1 Ocak – 30 Haziran 2017 dönemi ihracat rakamları incelendiğinde ise ilk 10’da en fazla artış % 3.596 ile Çin’in yer aldığı görülmektedir. İlk 6 Aylık dönem içerisinde Çin’e gerçekleştirilen AKAMİB ihracat değerleri ürün grupları bazında incelendiğinde en yüksek ihracatın ve artışın Kâğıt ve Karton ürün grubunda yaşandığı ve ihracatın 7 milyon 127 bin dolara ulaştığı görülmektedir.
 
Çin Hükümeti’nin teknolojik açıdan istenilen seviyede bulunmayan kalan kâğıt - karton fabrikalarının üretimlerini yenileşmeye gidilmesi amacıyla durdurduğu, sektörün ihtiyacını karşılayabilmek adına ise kâğıt – karton ürün grubunda ithalatını arttırdığı bilinmektedir. 2017 Ocak – Mayıs döneminde Çin pazarından pay alan AKAMİB ihracatçılarının, Haziran ayında da ihracatlarını aynı seviyede devam ettirdiği görülmektedir.
 
Hazır Giyim ve Konfeksiyon: Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2017 yılı Haziran ayı ihracatı % 8,63 oranında bir azalış ile 1,39 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve Haziran ayı Türkiye toplam ihracatından  % 11,5’lik bir pay almıştır.
 
Akdeniz ihracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 2017 yılı Haziran ayında, % 15 oranında düşüş kaydederek 29,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Adıyaman ili ihracatında yaşanan düşüşten kaynaklanan bu azalışla Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Haziran ayında Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı % 2,13 olmuştur.
 
Sektörün Ocak - Haziran dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde % 5,8 oranında bir düşüş yaşandığı ve ihracatın 8,2 milyar dolar olduğu görülmektedir. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Ocak – Haziran dönemi ihracatında ise % 33 oranında bir düşüş olmuş ve ihracat 180,4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
 
 
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller:2017 yılı Haziran ayı su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye ihracatı, 2016 yılı Haziran ayına  kıyasla, % 20 oranında artarak 186 milyon 160 bin dolar olarak gerçekleşmiştir.
 
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre ise; yaklaşık 22 milyon dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. 2016 yılı Haziran ayına kıyasla sektör ihracatında  % 6 oranında bir artış yaşanmıştır.
 
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı değer bazında ihracatı, ürün gruplarına göre incelendiğinde; kümes hayvanları etleri % 28’lik pay ile ilk sırada, % 20 ile yumurtalar, % 11 ile taze balıklar ise üçüncü sırada yer almaktadır.
 
Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı ihracatı değer bazında ülkelere göre incelendiğinde; Irak’ın  % 50’lik pay ile ilk sırada,  Suriye’nin % 10 ile ikinci, Lübnan’ın ise % 9 ile üçüncü sırada yer aldığı görülmektedir.
 
Akdeniz Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Haziran ayı değer bazında ihracatı il bazında incelendiğinde; Adana % 43 ile ilk sırada,  Mersin % 20 ile ikinci sırada Hatay ise  % 10 ile üçüncü sırada yer almaktadır. 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet