Skip Navigation Links

CNN Türk’te Başkan Savaş Rüzgarı

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 19 Haziran Pazartesi günü CNN Türk ekranlarında yayınlanan

CNN Türk’te Başkan Savaş Rüzgarı

Gündem   A+a-

 
 
Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 19 Haziran Pazartesi günü CNN Türk ekranlarında yayınlanan “Saynur Tezel’le Günlük” programının canlı yayın konuğu oldu.
 
 
Komşu ülke Suriye’de devam eden savaşın Hatay’daki yansımasının neler olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Savaş, kentin sosyal, kültürel ve ekonomik durumu hakkında da geniş bilgi verdi.
 
 
SINIRDAKİ GÜVENLİK DUVARI MSAYA YATIRILDI
 
 
Programın başında sınıra örülen güvenlik duvarı ve Hatay’da yaşayan mülteciler hakkında görüşlerini açıklayan HBB Başkanı Savaş, “Örülen duvar ile birlikte güvenlik önlemleri arttırıldı ve kaçak geçişler azaldı. 2016 yılı sonu resmi verilerine göre Hatay’da 385 bin Suriyeli vatandaş ikamet ediyor. Kayıt dışı ile birlikte bu sayı yaklaşık 500 bini buluyor”  diyerek Hatay nüfusunun 2 milyonu aştığını belirtti.
 
 
BAŞKAN SAVAŞ HATAY’IN EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRDİ
 
 
Hatay’ın devam eden savaştan ötürü sosyal, kültürel ve ekonomik olarak olumsuz etkilendiğinin altını çizen Başkan Savaş, “Hatay, 2011 yılına kadar gelişimini sürdüren, ihracat gelirlerini her yıl yüzde 14,3 oranında arttıran bir şehir iken bu veriler savaştan sonra periyodik olarak düştü. 2011 yılına kadar 1,52 olan ihracat yüzdemiz o tarihten itibaren tekrar 2007 yılı seviyeleri olan yüzde 1,22’ye kadar geriledi. O günden sonra kan kaybetmeye başladık. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapılarından biri olan şehrimiz bu zamana kadar ülkemizde ya da dünyada yaşanan hafif düzeydeki ekonomik krizlerden çok fazla etkilemezdi. Ancak artık tablo değişti. Hububattan demir çelik sektörüne, yaş sebzeden çimentoya, narenciyeden filtre sanayisine kadar geniş ağda hizmet verdiğimiz ihracatımız neredeyse durma noktasına geldi” ifadelerini kullandı.
 
 
2005-2011 yılları arasında kentin ekonomik değerlerinin sürekli artış gösterdiğini ve ülke genelindeki 7. büyük ekonomiye sahip olduklarını da ifade eden Başkan Savaş, özellikle 2011 yılından sonra Suriyeli vatandaşların Hatay’a gelip yerleşmesi ile birlikte kentin ekonomisinin düşüşe geçtiğini bir kez daha vurguladı.
 
 
“HATAY GELECEK BARIŞ DOLU GÜNLER İÇİN KENDİNİ HAZIR TUTUYOR”
 
 
Suriye ve Ortadoğu’da süren savaşların bir gün mutlaka sona ereceğine olan inancını diri tuttuğunu belirten Başkan Savaş, “Biz savaşların sona ermesini ve insanların huzura kavuşmasını dört gözle bekliyoruz. Bunun için de üstümüze düşen tüm sorumlulukları yerine getiriyoruz. Bunlarla beraber ekonomik olarak iş gücümüzü ve projelerimizi hazır halde bekletiyoruz” diyerek yapılacak yatırımlara Hatay halkının hazır olduğu mesajını verdi.
 
 
KENTTE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR AZALDI
 
 
2009 yılı TÜİK verilerine göre şehirlerin 4 ayrı ekonomik bölgeye ayrıldığını ifade eden Lütfü Savaş, “Bu sayı 2011 yılında 6’ya çıkarıldı. En gelişmiş iller 1. bölgede yer alırken en az gelişmişler 6. bölgede bulundu. En az gelişmiş olan şehirler devletten en çok teşviki payı alırken en gelişmiş iller daha az pay aldı. Hatay, 27 şehirle birlikte 3. bölgedeydi. Bu şehirlerin 2 tanesi 2. bölgeye, 7 tanesi 3. bölgeye, 10 tanesi bizim gibi 4. bölgeye ve 8 tanesi 5. bölgede yer aldı. Ne olduysa bundan sonra oldu” diyerek Suriyelilerin gelişi ile beraber Hatay’da kişi başına düşen gelirin 7 bin 637 dolardan 6 bin 122 dolara gerilediğini belirtti.
 
 
HATAY, ANKARA’DAN TEŞVİK BEKLİYOR
 
 
Bu rakamların tamamının Hatay ekonomisinin zarara uğradığını gösterdiğini söyleyen HBB Başkanı, devletin sıcak elini omuzlarında hissetmek istediklerini belirtti. Hatay Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği tüm altyapı ve üstyapı hizmetlerinin 2 milyon vatandaşa göre yaptığını ancak buna rağmen devletten sadece Hatay’ın resmi nüfusuna göre pay aldığını açıklayan Başkan Savaş, Ankara’nın bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğini ifade etti.
 
 
“DEVLETİMİZ EKONOMİK KAYBIMIZA ÇARE OLMALI”
 
 
Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin yüzde 13’ünün Hatay’da yaşadığını da sözlerine ekleyen HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “İçerisinde Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay’ın yer aldığı TR63 bölgesinde yaşayan Suriye vatandaşlarının yüzde 74’ü, ülkedeki Suriyelilerin ise yüzde 13’ü Hatay’da yaşıyor. İstanbul ve Şanlıurfa’dan sonra en çok Suriyeli biz ağırlıyoruz. 1 buçuk milyon Hataylı ekmeğini, yollarını, yeşil alanlarını, altyapı hizmetlerini Suriyeli misafirlerle paylaşıyor. Devletimizin buna çare olmasını istiyoruz. Bizden daha kötü durumda olan tek il var: o da Siirt. Bizim ekonomik kaybımız yüzde 20 seviyelerindeyken onların kaybı yaklaşık yüzde 49. Daha önce bahsettiğim 4. bölgede yer almamıza rağmen ekonomik veriler bizim 5. bölgede olduğumuzu gösteriyor ve devletimizden gelen gelirlerin buna göre düzenlenmesini istiyoruz” dedi.
 
 
“EXPO 2021 HATAY İLE KENTİMİZİN, BÖLGEMİZİN VE ÜLKEMİZİN MARKA DEĞERİ ARTACAK”
 
Programın son bölümünde 2021yılında Hatay’da gerçekleşecek olan EXPO hakkında da düşüncelerini paylaşan Lütfü Savaş, “2016 yılının Haziran ayında başvurumuzu yaptık. Aynı yılın Eylül ayında ilk savunmamızı verdik. Daha sonra bu yılın Ocak ayında Almanya’da ikinci savunmamızı yaptık. Kabul edildik. Geçtiğimiz ay EXPO Genel Başkanı ve beraberindeki heyet şehrimize geldi ve imzalar atıldı. Şu anda EXPO için stratejik planlarımızı hazırlıyoruz. Dersimize iyi çalışarak bu işin altından hep birlikte kalkacağız. Eylül ayı içerisinde yerleri tespit edeceğiz. EXPO ile birlikte hem kentimizin hem bölgemizin hem de ülkemizin marka değerine katkı sağlayacağız. Her şeyi beraber başaracağız. Hatay bu zorlu günlerden dimdik çıkarak geleceğe umutla bakacak” diyerek Hatay halkının EXPO 2021’i heyecanla beklediğini ifade etti. 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet