Skip Navigation Links

Bir Sanatçının Mühendise Dönüşümü

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE); kültür ve sanatı, sosyolojiyi ve ayrıca bunların teknoloji ile köprülenmesi konularını da ihmal etmiyor.

Bir Sanatçının Mühendise Dönüşümü

Eğitim   A+a-

 Ortaya koyduğu TEKNOVERSİTE vizyonu ile her fırsatta “teknolojiyi” ön plana çıkaran İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE); kültür ve sanatı, sosyolojiyi ve ayrıca bunların teknoloji ile köprülenmesi konularını da ihmal etmiyor. Bu bağlamda; bu yıl 2.ncisi düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı “Teknoversite Günleri” kapsamında düzenlenen “Bir Sanatçının Mühendise Dönüşümü” adlı söyleşi; Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zeki Çıraklı tarafından gerçekleştirildi.
 
Söyleşisinde sık sık Picasso’nun tablolarından ve benzerlerinden örnekler veren ve sanat felsefesine de değinen Doç. Dr. Mustafa Zeki Çıraklı; “Bu aslında benim değil sizin, hepimizin bir hikâyesi. Her şeyde olduğu gibi; sanatın da, edebiyatın da aslında bir matematiği var, kuralları var, mühendisliği var. Her eserin içerisinde mutlaka bir mühendislik vardır. Örneğin, İSTE’nin logosu bir sanat eseri olarak çok başarılıdır, ancak baktığınızda; arkasında müthiş bir hesaplama vardır, büyüklüğü, boyutları, çapı, yarıçapı, renkleri, ergonomisi, fontları, kodları ve hikâyesi... Kolaymış gibi gözüküyor, ama arkasında büyük bir emek var. Hepsi bir harmoni içerisinde birbirini tamamlar ve sonuçta ortaya bir eser ortaya çıkar” şeklinde konuştu. 
 
Konuşmasında şairlerden ve şiirlerden de örnekler veren Doç. Dr. Mustafa Zeki Çıraklı; “Serbest şiiri herkes yazabiliyor. Ama belirli bir kurala göre yaz dediğinizde, herkes yazamayabiliyor. Ama önemli olan kurallar içerisinde başarılı olabilmek. Çünkü bunu yapan diğerini de rahatlıkla yapabiliyor. Tersi ise çok mümkün olmuyor. Mühendislik düşüncesinin sanatla buluşmasıdır ortaya çıkan her eser. İşin içine mühendislik zekâsını yansıtabilen sanatçıların daha başarılı olacağını düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı. 
 
Doç. Dr. Mustafa Zeki Çıraklı, sunumunun sonunda davetlerinden dolayı İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’ye ve katılımlarından dolayı İSTE öğrencilerine teşekkür etti. Söyleşinin ardından, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Doç. Dr. Mu
 
stafa Zeki Çıraklı’ya hediye takdim etti. 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet