Skip Navigation Links

Doğru Beslenin Yaza Formda Girin

Eray Albayrak,yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kilo problemi yaşayanlar için, yaza forma girmenin etkili yollarını açıkladı.

Doğru Beslenin Yaza Formda Girin

Sağlık   A+a-

 Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kilo problemi yaşayanlar için, yaza forma girmenin etkili yollarını açıkladı. Vücudun gün içerisinde birçok kirlilik etkenine maruz kaldığını ifade eden Uzman Albayrak, zamanla maruz kalınan bu toksinlerin; baş ağrısından, kalp hastalığına, kanserden sindirim sorunlarına kadar çeşitli sağlık problemlerine neden olabildiğini açıklayarak, vücudun kendini arındırabilmesi için sağlıklı beslenmenin ve fiziksel aktivitenin önemli olduğunu belirtti. 
 

 “Öğün düzeninizi değiştirin”

Sağlıklı bir şekilde zayıflamanın başında öğün düzeninin önemine dikkat çeken Albayrak, “Öğün düzeninizi ve sayınızı hemen değiştirin. Günde 1 ya da 2 öğün gibi az sayıda ama yoğun enerji içerikli beslenmek; hem metabolizmanızı yavaşlatacaktır, hem de insülin hormonu salınımını düzensizleştirerek, yağ yakımında azalmaya sebep verecektir. Uyandıktan sonra en geç 1 saat içerisinde yapılan kahvaltı ve düzenli periyotlarla arkasından gelen, saatinde tüketilen öğle ve akşam öğünleri ve düşük enerjili ama besleyici değeri yüksek olan günlük 2-3 ara öğün zayıflamanızın birinci sırrı olacaktır. Porsiyon kontrolü sağlayın ve günlük aktivite sürenizi arttırın. Büyük miktarlarda tek besine dayalı beslenmek yerine, birçok besin grubundan azar miktarlarda tüketerek, öğünlerinizde çeşitlilik sağlayabilirsiniz. Ana öğünlerinizden uzakta, sabahın ilk saatlerinde yapacağınız düzenli yürüyüşler, gün boyunca vücudunuzda yağ yakımını sağlayacaktır. Ara öğünde süt grubundan bir besin ve taze meyve tüketin. Sınırsız meyve tüketme hakkımızın olmadığını unutmayalım. Günlük su ve sıvı tüketimini arttırın, asitli veya asitsiz, şekerli yapay tatlandırıcılı içecekleri hayatınızdan çıkarın. Yaz aylarında malum kaybedilen sıvı miktarının artmasıyla vücudumuz daha fazla suya gereksinim duymaktadır. Çubuk tarçın, karanfil, taze nane yaprağı, limon ve elma kabuğu/dilimi eklenmiş suyu süzüp gün içerisinde tüketmek, hem sıcak havalarda ferahlık sağlayacaktır, hem de kan şekerini düzenleyip, sıvı ihtiyacımızı giderecektir. Zayıflamak için laksatif ve diüretik etki gösteren bitkisel çaylardan içmeyin. Çünkü form çayı diye nitelendirilen bitkisel çayların kimyasal bileşen içerikleri nedeniyle vücuda toksik etki oluşturma riskleri olabilmektedir. Özellikle sinameki içeren bitkisel çayları uzun süre kullanan kişilerde kas zayıflığı, tetani, anemi, yağlı dışkı, mide barsak kanamaları, baş dönmesi, pankreas işlev bozukluğu, el parmaklarında şişme, ishal, karında şişlik ve kramplar gibi istenmeyen klinik tablolar görülebilir” şeklinde konuştu.
 

“Zayıflama ilaçlarına itibar etmeyin!”

Zayıflama ilaçlarına ve zayıflamada kullanılan bitkisel çözüm yaklaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Eray Albayrak, “Hem vücuttaki yağ oranının azalmasına yardımcı olmadan sağlıksız bir biçimde zayıflatan, hem de ciddi hastalık veya ölümle sonuçlanabilen bu ilaçların kullanımı oldukça yersizdir. Terazide azalan sayıları görme hastalığının şiddetlenmesi ve bu durumun hızlı ve sağlıksız bir biçimde olmasının obez bireyleri rahatsız etmemesi durumun ciddiyetini bizlere göstermektedir. Unutulmamalıdır ki zayıflamanın tek kuralı yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin yer aldığı doğru yaşam biçiminin şekillendirilmesi ile mümkün olacaktır” dedi.
 

“Diyet bireye özeldir”

Diyet programlarının bireye özel olduğunu da sözlerinde vurgulayan Albayrak, “Diyet bireye özel planlanmalıdır. O nedenle artık buzdolabının üzerinde duran, internetten bilgisayarına indirdiğin, arkadaşının, beslenme üzerine uzmanlaşmamış birinin, duyduğu bilimsel geçerliliği olmayan yalan yanlış bilgilerin yer aldığı popüler diyetleri atmanın zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Unutma kalıcı kilo kaybını ancak ve ancak sana özel planlanan dengeli bir beslenme planı ile başarabilirsin. İdeal vücut ağırlığını korumana da yardımcı olacak yine bu konuda uzmanlaşmış biri olacaktır. Net bir cümle var ki o da şudur: “Diyeti diyetisyen yazar” dedi. 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet