Skip Navigation Links

26.Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Müze Müdürlüklerince

26.Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu

Gündem   A+a-

 
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Müze Müdürlüklerince OttomanPalace’de gerçekleştirilen 26. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu’na katıldı.
 
Müze kurtarma kazılarının bildiriler halinde sunulup tartışıldığı ve1990 yılından itibaren her yıl farklı illerde düzenlenen 26. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu’na  Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, İl Kültür ve Turizm Müdür Hüsnü Işıkgör, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile müze sektöründen temsilciler katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.
 
"HATAY BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ OLDUKÇA DEĞERLİ BİR ŞEHİR”
 
26. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu’nun Hatay’da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Hatay Valisi Erdal Ata, “Hatay birçok medeniyete ev sahipliği yapmış oldukça değerli bir şehir. Bugüne kadar yapılan arkeolojik kazılarda çok farklı tarihler ve dönemler telaffuz ediliyor. Geçmişinin M.Ö 42 binli yıllara kadar dayandığı, bazı bulgularda 11 bin yıl öncesinden yaşam izlerinin olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla bu bölgede yaşayan o medeniyetlerin birçok kalıntısı günümüze kadar ulaşmıştır. Bugün kentimizin neresini kazsak tarih fışkırıyor. Belediyelerimizin yol yapımı, köprü yapımı, altyapı çalışmalarında veya vatandaşlarımız konut yapmak için inşaat temeli kazmaya başladıklarında her yerden birçok tarihi eser ve bulgu çıkıyor.  Arkeolojik kazılar birçok kültürel değerin ortaya çıkarılmasına vesile oluyor. İlimizde de 1932 yılında arkeolojik çalışmalar başlatılmış. Bugün de 7 noktada devam ediyor. Türkiye’deki en güzel arkeoloji müzelerinden birinin burada olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca zannediyorum ki burada Türkiye’nin muhtelif yerlerinden gelen 300 civarında katılımcı var. Bu sayede Hatay’ı görüp tanıyacaklar, gördükleri güzellikleri gittikleri yerlerde anlatma şansına sahip olacaklar. Bu da bizim ilimizin tanıtımına önemli bir katkıdır.’’ şeklinde konuştu.
 
“ARKEOLOJİK ZENGİNLİKLERİMİZ BAŞKA HİÇBİR ÜLKE İLE KIYASLANMAYACAK KADAR EMSALSİZ BİR HAZİNE NİTELİĞİNDEDİR”
Kültür varlıkları açısından ülkemizin dünyanın en zengin ülkelerinin başında geldiğini dile getiren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın,‘’Arkeolojik zenginliklerimiz başka hiçbir ülke ile kıyaslanmayacak kadar emsalsiz bir hazine niteliğindedir. Bugün 10’dan fazla ülke Türkiye Cumhuriyeti’nde kazı yapmaktadır. Toplam 30 civarında yabancı kazı ve 130 civarında da Türk kazısı Bakanlar Kurulu kararı ile yapılmaktadır. Şu anda diğer kazılarla birlikte 550 müze ve yüzey araştırmaları mevcuttur. Bu kazılardan çıkan eserlerin restorasyon ve konservasyonu yapılarak sergilenmesi, tanıtılması ve bilimsel yayınlarla gelecek kuşaklara aktarılması vazgeçilmez görevlerimizin başında gelmektedir.’’ dedi.
“HATAY 400’E YAKIN ARKEOLOJİK SİT VE 1000’E YAKIN DA TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI İLE TÜRKİYE’NİN ÇOK ÖZEL VE ZENGİN BİR ŞEHİRDİR”
 
2016 yılında yapılan kurtarma kazılarına ilişkin bildirilerin sunulacağı bu sempozyumu özel ve zengin bir kültürel birikime sahip olan Hatay’da düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Kurt,  ‘’Hatay 400’e yakın arkeolojik sit ve 1000’e yakın da taşınmaz kültür varlığı ile Türkiye’nin çok özel ve çok zengin bir şehirdir. Müze müdürlüklerince bir temel hafriyatında, bir yol açımı sırasında, bazen bir kaçak kazı sonucunda veya baraj altında kalan alanlardaki kültür varlıklarını kurtarmak ve korumak amacıyla başlatılan kazılarda önemli sonuçlar elde edilmektedir. Bu kapsamda 2016 yılında Müze Müdürlükleri başkanlığında 251 adet müze ve kurtarma kazısına izin verilmiştir.’’ şeklinde konuştu.
 
İl Kültür ve Turizm Müdür Hüsnü Işıkgör ise konuşmasında bu sempozyumun Hatay’da yapılması için büyük çaba sarf ettiklerini ifade ederek 26. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu’nun ilimizde yapılmasından büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.
 
Sempozyum açılış konuşmaların ardından ilgili illerin kurtarma kazıları ile ilgili tebliğlerini sunması ile devam etti.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet