Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Zehrin Geleneksel Mutfakta Şifaya Dönüşmesi

Hassa'da kış aylarında yöre halkı tarafından çok sevilen ve sofralarından eksik etmedikleri ekşitme çorbası,Hassa mutfağında fokur fokur kaynıyor.

Zehrin Geleneksel Mutfakta Şifaya DönüşmesiWeb
TV

Yerel   A+a-

Soğuk kış günlerinin aranan  şifa kaynağı tırşik(eşitme)çorbası , soğuk algınlığı  ve grip hastalığının en önemli ilacı olarak biliniyor.
Yörede deli pancar olarak ta anılan ve doğal hali  zehirli olan  bu bitki çeşidi;geleneksel mutfakta şifaya dönüşüyor. Tazesini hayvanların bileyemediği ve en ufak bir parçasın ağza alınması durumunda insanı  zehirlediği deli pancar, pişirildiğinde hastalıklara karşı birinci derece de antibiyotik özelliği gösteriyor.
 
  Kış aylarında çalılıklarda ve leçelik alanda kayaların içersinde yetişen bu bitki yöre halkı tarafından çok seviliyor.
Köylüler tarafından toplanarak ve pazarlardan satın alınarak eve getirilen uzun bir işlemden sonra mutfakların baş köşesinde yerini alıyor.Tazesi acı ve zehirli olan deli pancarın pişirildiğinde ekşimsi tadına dönüşmesine tırşik yada ekşitme adı veriliyor.
 Soğuk olarak içilen ekşitme hastalıklara karşı antibiyotik etkisinin yanında  iştah açıcı  ve insanın içini temizleme özelliğine sahip olan ekşitme çorbası; kış mevsimi boyunca Hassa  mutfağını süslemeye devam ediyor.
Hassa yöresinde gırkıtma(ekşili) ve tırşik(ekşitme)çeşitlerinin  yapıldığı deli pancarın  en zahmetli ve en sevilen çeşidi ekşitme çorbasının yapılışını ,
 
 Hacılar Köyü’nden Münevver Sarı şöyle tarif ediyor.

PANCAR AÇIK VE DÜZ ALANDA YETİŞMEZ.PANCARI İTİNA İLE TOPLAMAK GEREKİR.

Pancar düz ve açık alanda yetişmez.Pancarı itina ile toplamak gerekir.Köküne yakın dip kısmından sıkıca tutarak yukarıya doğru çekerek topraktan çıkartırız.Kıvırarak  ve üst kısmından tutarak çıkardığımız takdirde  kat kat olan pancar dağılır ve özelliğini kaybeder.Pancarı toplarken elimize eldiven takmayı ve elimizi  ağzımıza götürmemeye dikkat etmeliyiz.Aksi halde zehirlenebiliriz.
Leçelik alanda, kayalıkların arasından  ve çalıların içerisinden   topladığımız pancarları top top ederek çuvallara yada çarşafın içerisine iskif ederiz.Eve getirdiğimiz pancarı demet demet yaparak ekmek tahtasının üzerinde keskin bir bıçakla ince ince kıyarız.Doğradığımız bu pancarı güzelce yıkayıp kazanın içerisine  koyarız.

YOĞURT MAYALAYIP HAVA ALAMYACAK ŞEKİLDE İYİCE BASTIRIRIZ

Pancarın mayalanması için içerisine göz kararı yoğurt ve ekşitme suyu katarak  bir kaşıkla iyice karıştırırız.Üzerine hava almayacak şekilde un dökerek,güzelce düzleriz.kazanın kapağını kapatarak üzerini battaniye v.b örtü ile örterek sıcak bir yerde  bastırığa koyarız.

MAYALANMA SÜRESİ EN AZ 12 SAAT OLMALIDIR.

Pancarın mayalanma süresi en az 12 saat olmalıdır.Sabahleyin kaklında pancarın örtüsünü kaldırarak üzerindeki hamurlaşmış unu işice temizleriz.Daha sonra pancarı ocağa koyarak normal ateşte pişmesini bekleriz. İçerisine döğme ve yeteri kadar tuzunu toz biberini katarak ortalama 2-3 saat sonra ocaktan indiririz.Pişen ekşitme çorbasını soğuk bir şekilde yanında pekmezle tüketiriz.”dedi.
 
 
Zehrin Geleneksel Mutfakta Şifaya Dönüşmesi videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş