Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Sevgi Her Engeli Yener

Engeller.. Kiminde fiziksel kiminde ise anlaşılması ve tanımlaması ve de kabullenmesi güç de olsa zihninde..

Sevgi Her Engeli YenerWeb
TV

Eğitim   A+a-

“Her ferdin bir engelli adayı” olduğu gerçeğiyle bakmalı, engelli bireyleri daha fazla sahiplenerek, onların özel birer birey olduklarını hissettirmeli, toplum içerisinde her zaman aktif olmalarını sağlamalı..
Tüm bu düşünceler ise gerek engelli çocuklara sahip aileler, gerekse kurumlarda onların eğitimleriyle yakından ilgilenen, birer anne ve baba gibi onları koruyan, hayata hazır olmalarını, sosyalleşmelerini sağlayan eğitmenlerinin yerine getirdiği kutsal bir görev. 
Hatay’ın Arsuz ilçesi Karaağaç Mahallesi’nde eğitim-öğretim faaliyetini sürdüren Akdeniz Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde üç kademeli farklı yaş gruplarında çocuklar özel eğitimden geçiyor ve hayata hazırlanıyorlar. 
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle çocuklara güzel bir etkinlik hazırlayan Okul Müdürü Murat Çengel ve eğitim kadrosu, onlara doğum günü partisini hatırlatan bir ortam hazırladılar. 
Pasta kesimi ve ikramı gören her bir zihinsel engelli çocuk ise bugünün kendisinin doğum günü olduğunu ve her biri ayrı ayrı sürpriz organizasyonun kendisine özel hazırlandığını düşündü ve bunun mutluluğunu yaşadı. 
Velilerin de hazır bulunduğu sürpriz kutlamada çocuklar kameraya duygularını aktarırken doğum günlerini kutladıklarını söylüyorlar, heyecanlarını dile getiriyorlar ve kendilerini özel hissetmelerini sağlayan Okul Müdürü Murat Çengel ve öğretmenlerine şükran duygularıyla bakıyorlardı.
Akdeniz Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde eğitim gören çocuklarını bir an bile yalnız bırakmayan anneler ise, duygularını kameralara aktarırken gururlu ve duyguluydular. 
Tüm annelerin ortak duygusu ise, çocuklarını canlarından çok sevdikleri ve onları hayata sımsıkı tutunacak bir şekilde hazırlamak, toplum içerisinde kendilerine yer bulmaları için özgüvenlerini geliştirecek her türlü faaliyeti yapmaktan başka bir düşünceleri olmaması.
Öğrencileri kendi evlatlarından ve kardeşlerinden ayrı tutmayan Akdeniz Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi Müdürü Murat Çengel ve öğretim kadrosu ise yaptıkları çalışmalarla çocukları hayata bağlamak, onları sosyal hayata hazır etmek, özgüvenlerini yükseltmek için can siperane çalışıyor. 
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla görüşlerini aldığımız Akdeniz Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi Müdürü Murat Çengel toplumun birer parçası olan özel çocuklarla daha çok ilgilenilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi :
“Okulumuz orta ve ara düzeydeki zihinsel engelli çocukların eğitim gördüğü 1.2 ve 3. kademeden oluşmaktadır. Biz çocuklarımıza öğrencilerimize burada günlük yaşam becerilerini, öz bakım becerilerini, toplumsal ön becerilerini kazandırmaya çalışıyoruz. Kısacası Kendi başına yaşayabilen, tek başlarına ihtiyaçlarını gören bireyler haline getirmek bizim asıl hedefimiz. 
Aslında burada bilinmesi gereken bizim maddi eksiklerimiz değil farkındalık. Toplumun bu çocukların farkında olması. En önemlisi bu. Biz ondan sonra bütün engelleri velilerimizle, öğretmen arkadaşlarımızla, çalışanlarımızla birlikte aşabiliyoruz. Bu anlamda söyleyebileceğim çok söz var. Fakat bunları sadece bir günde değil tüm yılda hatırlamak bilmek gerekiyor. 
Hepimiz bir engelli adayıyız. Yarın ne olacağımızı bilmiyoruz. Bu anlamda tüm bu çocuklarımızı bu şekilde kabullenerek topluma bakış açısını geliştirmek, farkındalığını oluşturmak gerekiyor. 
Aslında zorlayan bir tarafı yok. Bilakis engelli örgencilerle çalışmak beni daha çok mutlu ediyor. Çünkü toplumda ve birçok yerde bu çocuklarımız yavrularımız dışlanmış, “Sen engellisin” deyip bir kenara atılmış.  Evlerine gittik, kendilerine ulaştık, rica ettik, anlattık. Devletin desteğini kapılarına kadar götürdük. Ve şuan kazandırdığımız birçok öğrenci var. 
Okulumuzun kapasitesi 64. Şuan 3 kademede kayıtlı 42 öğrencimiz burada eğitim görüyor. 
Aileler özel çocuklarını topluma çıkarsınlar, kaynaştırsınla,r beraber dolmuşa binsinle,r markete gitsinler, her yere birlikte gitsinler. Hiçbir zaman onlardan yana üzüntülerini duygusal anlamda kötü yaşamasınlar. Bilakis başları dik bir şekilde yürüsünler. Bu çocuklar bizim yavrularımız, bunlara sahip çıkmak en büyük borcumuz. 
Bir daha söylüyorum amacımız farkındalık yaratmak…”
 
 
 
 
 
 
Sevgi Her Engeli Yener videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar