Skip Navigation Links

Obezite Nedir?Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

Obezite, besinlerle alınan kalori miktarının harcanan kalori miktarından fazla olması vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesidir.

Obezite Nedir?Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

Sağlık   A+a-

Obezite, besinlerle alınan kalori miktarının harcanan kalori miktarından fazla olması sonucunda sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesidir. 

Obezitenin neden olabileceği yandaş hastalıklar:

• Tip 2 diyabet
• Hipertansiyon, Koroner arter hastalığı, Kalp yetmezliği
• Solunum bozuklukları
• Metabolik sendrom, İnsulin direnci, Kolesterol ve lipid yüksekliği
• Adet düzensizlikleri, Kısırlık, Doğum zorlukları, Polikistik over sendromu, Aşırı kıllanma
• Uyku apnesi, Uyku bozuklukları
• Gastroözofageal reflü
• Depresyon, Toplumsal uyumsuzluk
• Osteoartrit (kemik ve eklem hastalığı)
• Varis
• Beyin kanaması ve Felç
• Safra kesesi taşı
• Meme (kanda kolesterol yüksekliği, memelerde östrojen maruziyetine sebep olur), kalın bağırsak ve prostat kanseri gibi bazı kanserler 
• İdrar inkontinansı (kaçırma)
 
 

Vücut kitle indeksi değeriSınıflandırma   

  
18,5 kg/m²'nin altında olanlarZayıf   
18.5 – 24,9 kg/m² arasında olanlarNormal kilolu   
25 – 29,9 kg/m² arasında olanlarFazla kilolu   
30 – 39,9 kg/m² arasında olanlarObez   
40 – 50 kg/m² arasında olanlarMorbid obez   
50 - 60 kg/m² arasında olanlarSüper Obez   
60 kg/m² üzerinde olanlarSüper süper obez   
 
 
Morbid obezite ölümcül bir hastalık olup mutlaka giderilmesi gereken “hayati” bir rahatsızlıktır. Morbid obezite cerrahisi geçirenlerin ortalama yaşam süresine 15 yıl eklendiği düşünülmektedir. Yani hastalar bu kararı alarak yaşam sürelerinin 15 yıl uzamasını sağlamaktadırlar.

Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanır ?

Cerrahi tedavi planlanacak olan hastalar, hormonal herhangi bir rahatsızlığı bulunmayıp diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi ile kilo vermeyi başaramayan veya verdiği kiloları geri alan hastalardır. Bu hastaların diyet ve egzersizle kilo verme şansı ancak %2-4 olmasına rağmen cerrahi önermeden önce mutlaka denenmelidir.
Gebelik ve Doğum: Obezite cerrahisi sonrasında 24 ay boyunca hamile kalınmaması tavsiye edilmektedir.

OBEZİTE CERRAHİSİ TİPLERİ

Obezite cerrahi yöntemleri kabaca üçe ayrılabilir

Kısıtlayıcı ameliyatlar; 
Gıda emilimini azaltan
 Hem kısıtlayıcı hem de emilimi azaltan ameliyatlar; 
Daha kolay olması, daha kısa sürede uygulanabilmesi, riskin kısmen daha az olması nedeniyle en sık uygulanan mobit obezite cerrahisi Sleeve Gastrektomi - tüp mide ameliyatıdır.
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) 
Kısıtlayıcı ameliyat grubunda olsa da bilimsel çalışmalarda ince barsak kaynaklı GLP-1 gibi insulin duyarlılık hormonlarını aktive ettiği gösterilmiştir. Bu nedenle sadece kısıtlayıcı bir ameliyat şekli olarak ele alınması doğru değildir. Tüp mide ameliyatı midenin uzunlamasına %75-80’inin çıkarılması işlemidir, ve yalnızca bir obezite uygulamasıdır. Midenin çıkarılan bölümünden salgılanan ghrelin (açlık) hormonu seviyesi azaldığından dolayı hastalar açlık çekmezler. Çoğu merkezde ‘şeker ameliyatı ‘ olarak lanse edilmesine rağmen obez Tip 2 diabet hastalarında dahi diabet kontrol oranları %50-55 aralığındadır. Diabet için uygulanan cerrahi yöntemleri Metabolik cerrahi başlığı altında inceleyebilirsiniz.
 

Ameliyat sonrası süreç nasıl olacaktır? 

Ameliyattan sonra 2.gün kaçak testi yapılacak ve sıvı (su ve meyve suyu) gıda başlanacaktır. 3. Gün taburcu olan hastalar diyetisyen kontrolü altında önce sıvı (ince elekte, tülbentte süzülebilen), sonra lapa gıdalar sonra da katı gıdalar yiyecektir. Bu süreçte özel mamalardan faydalanılacaktır. Hastaların 10. gün, 1., 2., 3., 6., ve 12. ay kontrole gelmeleri gerekmektedir. Kontrolde gerekli kan tetkikleri yapılmakta ve gerek görüldüğü durumlarda vitamin desteği sağlanmaktadır. Bu süreçte diyetisyen ile yakın işbirliği içinde olunmalı, kilo kontrolü yapılmalıdır.  Bu konuda uzman diyetisyenimiz, kişiye özel diyet uygulayacaktır. Kişinin günlük alması gereken kalori hesaplanacak ve bu kalorinin oluşturacağı diyette karbonhidrat, protein ve yağ oranları belirlenecektir.

Hedefimiz nedir?

Hedefimiz: hastalarımızın ameliyattan sonra 1. Ayda kilo fazlasının %10’u, 3 ayda kilo fazlasının %20-25’i, 1. Yılda kilo fazlasının %70-75 kadarını vermesidir.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet