Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İskenderun Ortak Akılla Gerçek Gelişmişliği Yakalar..

Yerel yöneticilerin meslek odalarıyla istişare halinde olmasının önemine özellikle vurgu yapan Bülent Seküçoğlu:'İskenderun Ortak Akılla Gerçek Gelişm

Kültür Sanat   A+a-

 
İTSO Başkan Vekili ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Seküçoğlu, Suriye ile yaşanan gerginlik sonrası oluşan ekonomik daralma bir yana, sanayi ve turizm yatırımlarıyla birlikte, İskenderun Limanı’nın Limak tarafından işletilmesiyle ortaya çıkacak ekonomik gelişmenin sosyal ve kültürel alt yapısının sağlam temeller üzerine oturması için, yerel yöneticilerin meslek odalarıyla istişare halinde olması gerektiğini söyledi.
Yerel yöneticilerin meslek odalarıyla istişare halinde olmasının önemine özellikle vurgu yapan Bülent Seküçoğlu:
 
İskenderun Ortak Akılla Gerçek Gelişmişliği Yakalar..
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili ve İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanlığı görevini uzun yıllardır başarıyla yürüten Bülent Seküçoğlu, Türkiye-Suriye arasında sürekli olarak tırmanan gerginliğin neden olduğu ekonomik daralmadan, inşaat sektöründeki son gelişmelere kadar bir çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İskenderun Körfezi’ndeki yatırım hareketliliğinin umut verici olduğunu belirten Seküçoğlu, limanın Limak tarafından işletilmeye başlanmasının ardından yaşanacak hareketliliğin ekonomiye olumlu olarak yansıyacağına da dikkat çekti.
İskenderun’un marka kentler arasında yer alması için gerekli her şeyin yapılması gerektiğine vurgu yapan Seküçoğlu, yatırımların desteklenerek gelişmeye paralel oluşan ihtiyaçlara cevap verecek alt yapının oluşturulması gerektiğini ifade ederek, yerel yöneticilerin meslek odalarıyla sürekli görüş alış-verişinde bulunmalarının önemini dikkat çekti.
 
 
Bir yanda Suriye ile daralan ekonomik ilişkiler, diğer yanda İskenderun Körfezi ve İskenderun merkezinde yaşanan yatırım hareketliliğini çok yönlü olarak değerlendiren Bülent Seküçoğlu:
 
Türkiye-Suriye Gerginliği En Çok Hatay’ı Vurdu
 
Suriye ile Türkiye’nin arasında ki ilişkilerin bu hale gelmesi, Türkiye genelinde özellikle Hatay bölgesinde çok büyük sıkıntılar yaşandı. Gerek ulaşım gerekse ticaret acısından bayağı sıkıntılar yaşandı. Tabi kamuoyunun da arzu ettiği şey bu ilişkilerin biran önce düzeltilmesi ve ticaretin olumlu bir şekilde devam ettirilmesidir.
İstanbul’da müsteşar düzeyinde yapılan toplantıya, Hatay bölgesinden İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya, Reyhanlı Ticaret Sanayi Odaları ve diğer bölgelerin oda başkanları katıldı. Toplantı esnasında Hatay’da ki sıkıntılar ve genelde Türkiye’yi ne tür sıkıntıların beklediği hususunda görüşmeler yapıldı. İskenderun Ticaret Odası başkanlığı olarak ve diğer oda başkanları hemen hemen aynı görüşü paylaşmış olduk. En çok etkilenen bölgelerin İskenderun, Antakya ve Reyhanlı olduğunun ifadesini kullandık. Burada geçmişte yapılan kamuoyu yoklamasında da halkın bu tür ilişkilerin biran önce düzeltilmesi yönünde düşüncelere sahiptiler.
 
Yüzde 30’luk Kota Sorunu Sıkıntıyı Arttırdı..
 
Suriye’nin koyduğu yüzde 30’luk kotaya değinin İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Bülent Seküçoğlu, “11 ay da yaklaşık 135 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen Suriye Devletinin Türk mallarına % 30’luk kota uygulamasının iki ülke arasındaki ticareti olumsuz yönde etkileyecektir. İlişkiler nedeni ile her geçen gün azalan ihracat-ithalat rakamlarını Suriye’nin koyduğu % 30’luk kota ile daha da gerileyecek durma noktasına gelecektir. Türkiye ile Suriye’nin ikili görüşmelerle sorunları ortadan kaldırarak eski günlere dönmesi temenni ediyorum. Geçtiğimiz yılın ilk on bir ayının oda kayıtlarımıza göre Suriye’ye yaptığımız ihracat 135 milyon dolar civarındadır. Bu ihracatın başını Demir ve çelik ürünleri, balık, boru ve muhtelifi maddeler çekmektedir. Uygulanacak kota ile birlikte bu ihracat ürünleri ve rakamları çok daha aşağılara düşecektir. Ülkelerarası görüşmeler yapılıp sorun çözülmediği takdirde sıkıntıların artacağını düşünüyoruz.” Dedi.
 
 
Yatırımları Desteklememiz Şart
 
Yatırımların desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Bülent Seküçoğlu, “Bölgemizin geleceği gerçekten çok açık, hepimiz el birliğiyle bir oluşum sağlar isek sanıyorum İskenderun çok farklı yerlere gelecektir. Zaten geçmişte de ifade ettiğimiz gibi 5 yıldızlı otellerin ve yatırımların devam ettirilmesi kaçınılmaz bir durum, hepimizin destek vermemiz gerektiğine inanıyorum” diyerek yatırımcıya verdikleri desteği bir kez daha yinelemiş oldu.
 
 
 
 
Müteahhitlik Sorunu Tam anlamıyla çözülmedi
 
Herkesin müteahhitlik yaptığı bir dönemde sorunların büyüdüğüne vurgu yapan Seküçoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcilik Başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamada ise, depremlerden sonra oluşturulan denetim mekanizmasının umut verici olduğunu belirtirken, eğitimin önemine bir kez daha dikkat çekerek şöyle konuştu: “Biliyorsunuz deprem sonrası çıkarılan denetim yasaları olumlu cevap vermiştir. Tabi ki bu denetim yasaları arzu edilen şekilde tam anlamıyla sistem oturmadı. Sistemin bir an önce düzeltilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Denetim eskiden 19 pilot ilde yapılıyordu şuan Türkiye genelinde yapılmak zorunda, buda çok çok olumlu bir durumdur.
Ustaların belgelendirilmesi ve eğitilmesi de çok önemliydi, müteahhit sorunu halen çözülmüş değil sadece müteahhitlik yapanlara bir sicil numarası alınıyor ve bu numarayla ruhsat alabilmekte ve faaliyetini devam ettirebilmektedirler. Bizim arzumuz herkes müteahhitlik yapamasın gerçekten bu işi yapabilecek olan insanların tercih edilmesi ve o yönde çalışma yapılması çok önemlidir.”
 
 
 
3 çeyrekte 300 bin konut el değiştirdi
 
2011 yılında satış sonucu el değiştiren konut adedinin 300 bin 133 olduğunu belirten İMO Başkanı Bülent Seküçoğlu, herkesin sağlam yapılarda oturması için dikkatli olmaları ve ehil kişilerden konut alınması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre ilk çeyrekte, 91 bin 71 konut el değiştirirken, ikinci çeyrekte bu rakam 107 bin 308 oldu. Üçüncü çeyrekte rakamların ikinci çeyreğe göre hız kestiği görüldü. Buna göre 101 bin 754 konut el değiştirdi ve bir önceki döneme göre yüzde 5.18’lik gerileme oldu. Bu gerilemede Merkez Bankası’nın aldığı kararların etkili olduğu belirtiliyor. Özellikle faizlerin yeniden yükseliş trendine girmesi ve Avrupa’dan gelen kriz haberleri de gerilemede rol oynuyor. Yapı izinleri rakamları incelendiğinde ise geçen yıla göre bir düşüş yaşandığı görülürken, yapı kullanım izinlerinde artış oranları oldukça yüksek bir düzeyde gerçekleşti. Yapı ruhsatlarında geçen yılın aynı dönemine göre temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki değişimler sırasıyla yüzde -4.97, yüzde 14.95 ve yüzde -21.58 düzeylerinde oluşurken, aynı dilimde yapı kullanım izinleri yüzde 25.87, yüzde 37.91 ve yüzde 31.93 düzeyinde artış kaydetti. Yani inşaat sektörü yeni proje sinyali veren yapı ruhsatı alımında temkinli davrandı, elindeki projeleri bitirme eğilimine girdi. Üçüncü çeyrekte 29.82 milyon metrekare yapı ruhsatı alınırken, 25.69 milyon metrekare yapı kullanım izni talep edildi. Dağılım incelendiğinde konutun ağırlığı yüzde 70.52 oldu.”
 
Yetki belgesi zorunluluğu geliyor
 
İnşaatlardakaliteyi artırmayı ve olası bir afet durumunda can kaybını sıfıra indirmeyi amaçlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaları öven Seküçoğlu şöyle konuştu: “1 Ocak 2012 tarihinden itibaren müteahhitlere “Yetki Belgesi Numarası” almaları zorunluluğu getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” 1 Ocak 2012’de uygulanmaya başlandı.”
 


 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş