Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Bu Ortamda Yatırım Yapmak Mangal Gibi Yürek İster !!!

Suriye’de iç savaşın başladığı ilk günden bu yana tüm zorluk ve sıkıntıları göğüsleyen Hatay, bir çok alanda ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Bu Ortamda Yatırım Yapmak Mangal Gibi Yürek İster !!!Web
TV

Ekonomi   A+a-

Suriye’de iç savaşın başladığı ilk günden bu yana ticaretten sosyal yaşama kadar tüm zorluk ve sıkıntıları göğüsleyen Hatay, bir çok alanda ayakta kalma mücadelesi veriyor. 
Hatay’ın verdiği mücadelede zararın en büyük bölümünü sırtlayan, sınır ticareti ve tarımla birlikte aldığı göçle ekonomisi sarsılan Reyhanlı, yaşadığı 11 Mayıs katliamının acısı ve Suriye’deki iç savaşın etkilerini atlatmaya, yaralarını sarmaya çalışıyor. 
Reyhanlı’nın yaralarını sarması, yaşadığı tüm acı ve zorluklara rağmen  ülke ekonomisine katmadeğer üretmeye devam etmesi ise yürekli işadamları sayesinde gerçekleşiyor. 
Hatay’ın Reyhanlı İlçesinin en büyük ailelerinden Zaroğlu ailesinin kocaman yürekli evladı İşadamı Hüseyin Zaroğlu, memleketine, halkına ve ülkesine olan sevdasının büyüklüğüne yakışır yatırımlarla adından söz ettiriyor. 
Reyhanlı’nın havuzlu tek oteli olan Hanzade Otel’in sahibi olan Hüseyin Zaroğlu, aynı zamanda binlerce dönüm tarım arazisini işleyerek istihdam sağlıyor, ülkesine katmadeğer üretiyor.  
Suriye sınırının neredeyse sıfır noktasında havuzlu bir otel işleten ve tarımla birlikte bir çok konuda yatırımlarını sürdüren İşadamı Hüseyin Zaroğlu, Reyhanlı’nın kalkınması, yatırımlardan alabileceği en büyük payı alabilmesi için mücadele veriyor. 
Türkiye’nin yaşadığı tüm badirelere rağmen yatırımlarını aralıksız sürdürme kararlılığına, vatan, millet, bayrak sevgisinin bu yatırımlarının en önemli kaynağı olduğunu belirten İşadamı Hüseyin Zaroğlu, Türkiye’nin tüm bu zorlukların üstesinden geleceğine olan inancını dile getirirken, Suriye ve Irak’ta devam eden savaşın sona ermesi için yeni projeler ve etkili adımlar atılmasından yana tavır ortaya koyuyor. 
 
Reyhanlı’nın en verimli topraklarını işlediklerini belirten Hüseyin Zaroğlu, yetiştirdikleri ürün çeşitliliğinde Rusya ile krizin sonlanmasının bölge çiftçisi açısından önemli bir umut olduğuna dikkat çekiyor. 
 
Kocaman yüreği, vatan, millet ve bayrak sevdası bölge halkı tarafından çok iyi bilinen İşadamı Hüseyin Zaroğlu'nun bu konudaki tavizsiz duruşunun en önemli göstergesi ise Suriye sınırının sıfır noktasında işlettiği otelin lobi girişinde tavanda bulunan ay yıldız işleme ve odalarda yatakların hemen baş tarafındaki Osmanlı Tuğrası dikkat çekiyor. 
 
Toprağın işlendiği kalite ölçüsünde verim verdiğini belirten Hüseyin Zaroğlu, bölge çiftçisinin yaşadığı sıkıntıları ise şu cümlelerle ifade ediyor; 
 
“Toprak ne verirsen sana onu verir. Ancak şuanda gerek elektrik faturalarında gerek gübre ve ilaç fiyatları çok yüksek olduğu için şuanda çiftçi çok sıkıntılı günler geçiriyor. Üretim girdi maliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle maliyetler kat ve kat artmasına rağmen, 8-10 sene önceki fiyatlardan satış yapıyoruz.  Bu hiç adil değil.”
 
Bu Ortamda Yatırım Yapmak Yürek İster !!!
 
Reyhanlı’da en sıkıntılı dönemlerde yatırım yapmanın zorluklarına dikkat çeken İşadamı Hüseyin Zaroğlu, “Biz kendi bölgemizi sevdiğimiz için ciddi bir yatırım yaptık. Yatırım yaptığımız dönemde zaten Türkiye gündeminde gezi parkı olayları,  Suriye savaşı vardı, Cilvegözü kapısı kapandı. Ve bunun ardından iki tane ardı ardına ciddi bir seçim atlattık, en son yaşadığımız  hain darbe kalkışması olayının ardından biz bu yatırımları yaparken ödemelerde ciddi sorunlar yaşadık. Ama hiçbir zaman da bu olayları yaşarken ne vatanımıza küstük ne bayrağımıza küstük Allahın izniyle bu olayların üstesinden geleceğine inanıyorum, Türkiye’nin çok aydınlık günlere kavuşacağına inanıyoruz. “ diyerek Türkiye’nin aydınlık günlere kavuşacağına olan inancını dile getirdi. 
 
Misafirperverlik Geleneğimizde Var .. 
 
Reyhanlı’da otel yatırımının ardında yatan nedenleri anlatırken Türk milletinin misafir perverliğine ve ilçede böyle bir yatırım olmayışına dikkat çeken İşadamı Hüseyin Zaroğlu, “Reyhanlı zaten sınır bölgesinde olan bir ilçe. Zaten devletin bu noktada sınır bölgesinde yapmış olduğu bir yatırım olmadığı için bölge halkı çok şeyden mahrum kalan ortamda yaşıyor. O yüzden insanların dışarıdan gelen misafirlerini ağırlayabileceği düzgün istihdamlı bir ortamı yoktu. Bu noktada burayı inşa ederken en iyi şartları, insanların misafirperverliğini onure olacak şekilde bir ortam hazırlamak için burayı yaptık. Ancak bölgedeki savaş’ın etkisi tabi ki bizi etkiledi. Bu noktada gerçekten dikkat edilmesi gereken birçok husus var. Önce bölge halkının yatırımcılarına sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Zaten şu süreçte Türkiye’de yatırım yapabilmek çok zor. Ama biz bu şartları düşündük. Kendi ismimiz kendi bölgemizde yapmış olduğumuz yatırımlarla buranın ayakta kalacağına inanıyoruz. Rızkı da  veren Allah olduğunu düşünüyoruz. Ama Cilvegözü gümrük kapısı açıldığında gerçekten reyhanlının bayağı yükseleceğine inanıyorum. “ dedi. 
 
Suriye Savaşı Nasıl Biter ?
 
Suriye savaşının, bu savaştan nemalanan ülkelerin bu ideallerinden vazgeçmesiyle sona ereceğine olan inancını açık yüreklilikle ifade eden Zaroğlu, “Nasıl oluşur bu olgu? Kriz masası oluşturulur. Her bölgede gerçekten samimi anlayışa sahip olan, savaştan nemalanmayı bırakan insanların oluşturacağı kriz masası oluşursa bu savaş ortamı 3 ayda biter. Ancak şu gün itibari ile bugün bölgede savaştan nemalanan o kadar çok ülke var ki bu noktada gerçekten samimi bir çözüm süreci olduğuna inanmıyorum.” Şeklinde düşüncelerini aktardı.  
 
Cehennemin Dibinde Bir Cennet !!!
 
Suriye’de yaşanan cehennem ortamının hemen yanında Reyhanlı’yı huzur ve güven ortamıyla bir cennete benzeten İşadamı Hüseyin Zaroğlu, “Türkiye dışında hiçbir ülkenin askeri sınırını beklemez. Bu noktada devlete şükran borçluyuz. Biz sınıra sıfır bir ilçede yaşıyor olmamıza rağmen diğer dağın arkasında cehennem ortamı varken biz burada huzurlu bir ortamda hayat yaşıyoruz. Bunu da sağlayan bizim Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Emniyet Güçlerimiz, Milli İstihbarat Teşkilat Güçler. Bu noktada gerçekten Türkiye kendi bölge halkının bana bakarsanız çok sağlam korumaktadır. Hemen dağın arkası biliyorsunuz Suriye ve biz burada bomba seslerini, uçak seslerini, silah seslerini gayet yakından duymamıza rağmen kendi bölgemizde güven ortamında bir hayat yaşayabiliyoruz.” Dedi. 
Reyhanlı Şaha Kalkar !!!
Suriye’de savaşın bitmesiyle birlikte yeniden inşa edilip yepyeni bir ülke meydana getirileceğini hatırlatan İşadamı Hüseyin Zaroğlu, o günler geldiğinde Reyhanlı’nın ekonomik olarak zirve yapacağına vurgu yaparak şöyle konuştu; “Suriye tamamıyla yıpranmış bire ülke. Suriye tekrardan inşa edilecek. İnşa edildiği noktada da tüm giriş ve çıkışlar Cilvegözü gümrük kapısından olacak. O yüzden tüm iş adamları reyhanlı da ağırlanacak. Reyhanlı’nın gerek otelleri gerek restoranları bu noktada bayağı faydalanacak.  Gerek nakliyecileri gerek ürün verecek insanlar bu noktada faydalanacak.  Bizim fayda göreceğimiz özellikle sınır bölgelerinde sınır ticaretlerinin gündemiyle ayakta durabilir. Bu noktada da kapının gerçekten bir an önce açılması gerekiyor, bölge halkı için. Çünkü burada tarım ve nakliye dışında çok fazla sektör yok. İnsanlar sınır ticareti ile hayatını devam ettiriyor. Bu noktada kapının açılması gerekiyor, kapının şuanda günlük 100-150 kişinin girdiği bir ortam sağlıyor. Onun dışında giriş çıkış yok. Bu da tabi ki Reyhanlıyı etkiliyor.” 
 
Rusya Çiftçinin Umudu Oldu.. 
 
Rus uçağının düşürülmesi sonrası büyük zarara uğradıklarını belirten Zaroğlu, ilişkilerin yeniden düzelmesi ve ihracat yolunun yeniden açılmasıyla birlikte ekmekten vazgeçtikleri bazı tarım ürünlerini ekmeye karar verdiklerini belirterek şöyle dedi :  “Geçen yıl bu Rusya uçağının düşürülmesiyle bizim ihracat durumumuz bitti. Binlerce dönüm patates ikemi, patatesler yerde kaldı. Binlerce ürün, soğan ektik soğanların hepsi yerde kaldı. Yani 100.000 masraf yaptığımız bir arazide ancak 10.000 Tl’ye  arazilerin doğan giderlerini karşılayacak bir gelir elde edebildik. Diğer kalan 90.000 Tl zarar. Bizim gibi birçok çiftçi zarar etti. Bu noktada devletin  gerçekten bir iyileştirme yapmasını beklerken öyle iyileştirme politikası da gerçekleştirilmedi. Çiftçiler birkaç sene geriye gitmek durumunda kaldı. Bir daha patates soğan ekmeme kararı almışken Rusya ile aramızın düzeldiği günden itibaren bölgemizde soğan ve patates ekme işlemini tekrardan yeniledik. İhracat noktasında sıkıntımız olmazsa geçen senede ki kaybımızı gideririz diye düşünüyorum.” 
 
Suriye Sorunu Kalıcı Çözümlerle Biter .. 
 
Suriye sorununun sona ermesi için dış politikanın güncellenmesi ve yeni adımlar atılması gerektiğine vurgu yapan İşadamı Hüseyin Zaroğlu, Suriye ile savaş öncesi olduğu gibi iyi ilişkilerin yürütüldüğü  döneme dönüş için gerekli tüm girişimlerin yapılmasının zorunluluk haline geldiğini belirterek şöyle konuştu :  “Geçiştirme politikalarıyla günü birlik politikalarla yola çıkmalarından vazgeçmeleri gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten orada şuan sınırın  hemen arkasında savaşan Türk askerlerimiz bizim kendi çocuklarımız. Artık doğru ve kalıcı bir projeyle ortaya çıkmalarını ve bu savaşın durmasını istiyoruz. Suriye bizim komşumuzdur. Bugüne kadar insanlar çok rahatlıkla gidip gelebiliyordu. Daha önce sıfır sorunumuz varken şuan sırf sorun oldu sınırlar arasındaki ilişkilerimiz. Bir an önce halletmelerini istiyoruz. Gerçekten artık dayanılacak ortam kalmadı. Birçok yatırımcı çok sıkıntılar içerisine girdi. Kendi var olan geliriyle ayakta durmaya çalışıyor ki bölgedeki tüm esnaflar tüm iş adamları gerçekten büyük sıkıntılar içerisinde Yıllarca yapmış olduğu yatırımlardan kaynaklı ayakta durabilme cesaretini gösteriyor. Ülkesine inanıyor, bayrağına inanıyor, vatanına inanıyor, devletine inanıyor. Bu noktada gerçekten insanları bu inancını boşa çıkarmamaları gerektiğini düşünüyorum. Doğru ve çözümler üreterek yola çıkmalarını istiyoruz. 5 yıl oldu savaş. 5 yıldır reyhanlı halkı çok sıkıntılar çekti. Eski günlerine eski huzuruna kavuşmayı dört gözle bekliyoruz. “
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Bu Ortamda Yatırım Yapmak Mangal Gibi Yürek İster !!! videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar