Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Erdemir Grubu Finansal Başarısını Sürdürüyor!

Türkiye’nin en büyük çelik üreticisi Erdemir Grubu, 2016 yılı 9 aylık finansal sonuçlarını açıkladı.

Erdemir Grubu Finansal Başarısını Sürdürüyor!

Ekonomi   A+a-

 Küresel çelik sektörünün içinde bulunduğu bu zorlu dönemde karlılığını sürdüren Erdemir Grubu’nun otomotiv, beyaz eşya ve boru profil sektörlerine yönelik satışlarındaki artış bu dönemde de devam etti.  Ocak-Eylül 2016 döneminde Erdemir Grubu 2,7 milyar dolar satış geliri, 333 milyon dolar net kar ve %12,3 net kar marjı elde etti. Türk sanayisinin ana tedarikçilerinden biri olan Erdemir Grubu geçtiğimiz 9 aylık dönemde satışlarının %89’unu yurt içine gerçekleştirerek ülkemiz sanayinin gelişimini desteklemeye devam etti.
 
Erdemir Grubu 2016 yılının 9 aylık döneminde sıvı çelik üretimini önceki yılın aynı dönemine göre %2 artırdı ve 6,9 milyon ton sıvı çelik üretti. Ham çelik kapasite kullanım oranı %69 olan dünya ortalamasının oldukça üzerinde seyreden ve %96 seviyesinde gerçekleşen Erdemir Grubu, bu dönemde 5,4 milyon tonu yassı ve 1,1 milyon tonu uzun olmak üzere 6,5 milyon ton nihai ürün üretimi gerçekleştirdi. Grubun satışları %1 oranında artarak 6,3 milyon ton olurken, yassı ürün satışları 5,2 milyon ton, uzun ürün satışları ise 1,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Grup bu dönemde katma değeri yüksek soğuk ürünlerin satışını %2,4, uzun ürünlerin satışını ise %11,2 oranında artırdı.  Erdemir Grubu’nun otomotiv, beyaz eşya ve boru profil sektörlerine yönelik satışlarındaki artış bu dönemde de devam etti.  Türk sanayisinin ana tedarikçilerinden biri olan Erdemir Grubu geçtiğimiz 9 aylık dönemde satışlarının %89’unu yurt içine gerçekleştirerek ülkemiz sanayinin gelişimini desteklemeye devam etti.
 
Ayrıca ülkemizin en büyük ihracatçıları arasında yer alan Erdemir Grubu, küresel arz fazlası nedeniyle korumacılık önlemlerinin artış gösterdiği ve ihracat olanaklarını sınırladığı bu dönemde yurt dışı piyasalardaki konumunu güçlendirmeye devam etti. Nihai ürün ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre %27,8 artıran Erdemir Grubu 561 bin ton yassı ve 146 bin ton uzun olmak üzere 707 bin ton ihracat yaptı. Bu dönemde Grubun %33 artış gösteren yassı ürün ihracatının %57’si AB ülkelerine gerçekleşti.  
 
Ocak-Eylül 2016 döneminde Erdemir Grubu 2,7 milyar dolar satış geliri, 333 milyon dolar net kar ve %12,3 net kar marjı elde etti. Grubun FAVÖK değeri yıllık bazda %17 azalmasına rağmen, 3. çeyrekte diğer çeyreklere nazaran en yüksek artışı göstererek ilk 9 ayda 593 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti ve FAVÖK marjı %21,9 oldu. 2015 yılı FAVÖK ve net kar marjı da sırasıyla %17.6 ve %9.4 olarak gerçekleşti.
 
Erdemir Grubu’nun 9 aylık finansal sonuçlarını değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, çelik sektöründe devam eden belirsizliklere rağmen Grubun hissedarları ve tüm paydaşları için sağladığı katma değeri sürdürmeye odaklandıklarını ve bunu başardıklarını belirtti. Küresel çelik tüketiminin kısa vadede toparlanmasının beklenmediğini söyleyen Pandır, Erdemir Grubu olarak, çelik tüketimindeki artışla dünyadan pozitif ayrışan Türkiye’de, sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda orta ve uzun vadeli planlarını şekillendirdiklerini aktardı. Grubun Türkiye’de otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu galvanizli ürünlerin yarıya yakın bölümünü karşılamasına imkân verecek Galvanizleme Hattı’nı 120 milyon dolarlık yatırımla 2018 yılı ilk yarısında devreye alacağını söyleyen Pandır “Kendi tesislerimizde gerçekleştireceğimiz galvanizleme ve soğuk yatırımlarımızla organik olarak büyüyeceğiz. Ereğli’deki ikinci galvanizleme hattımızın yanı sıra İskenderun tesisimizde de yeni tesis yatırım imkânlarını değerlendiriyoruz” dedi. Türk sanayisinin bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılamayı hedeflediklerini belirten Ali Pandır, bir yandan yatırımlar sürerken, diğer yandan Grubun müşteri odaklı yaklaşımının bir sonucu olarak portföyüne yeni müşteriler kazandırdığını ve geliştirilen yeni ürünlerle ürün gamını zenginleştirmeye devam ettiğini ifade etti.  
 
Erdemir Grubu Hakkında:
Erdemir Grubu’nun ana şirketi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisidir. Grubun şirketleri; yassı ve uzun çelik üreten İsdemir, Sivas ve Malatya'da maden sahaları bulunan Erdemir Maden, Romanya'da silisli çelik üreten Erdemir Romanya, Grup şirketlerine mühendislik yönetimi hizmeti veren Erdemir Mühendislik ile sektörün ebatlanmış yassı çelik ihtiyacını karşılayan Erdemir Çelik Servis Merkezi’dir. Ayrıca Singapur’da “Erdemir Asia Pacific Pte. Ltd” adıyla Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki faaliyetlerini yürüten bir ofisi daha bulunmaktadır. 2006 yılında OYAK bünyesine katılan Erdemir Grubu, toplam varlıkları açısından Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biridir. 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar