Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Mersin'den Amerika Ve Çin'e 'Yeşil Altın' İhracatı

Mersin'in Silifke ilçesinde,ormanlık alanda doğal olarak yetişen ve 'yeşil altın' olarak adlandırılan defne, fabrikalarda işlendikten sonra

Mersin'den Amerika Ve Çin'e 'Yeşil Altın' İhracatı

Ekonomi   A+a-

Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen ve orman köylüsü için önemli bir gelir kaynağı olan defne hasadı başladı. Köylülerin yaş olarak toplayıp ilçedeki defne işleme fabrikalarına dalıyla birlikte yaş olarak 80-85 kuruşa sattığı defne, kurutma, dalından ayırma ve paketleme işlemlerinin ardından Amerika, Almanya, İngiltere ve Çin başta olmak üzere gelen talebe göre ülkelere ihraç ediliyor.
Silifke Organize Sanayi Bölgesi'nde Gözlükaya Tarım ve Orman Ürünleri fabrikasında defne yaprağı işleyen genç girişimci İbrahim Gözlükaya, yaptığı açıklamada, orman köylüsünden aldıkları yaş defne yapraklarını kurutup, özel olarak paketledikten sonra Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini kaydetti.
Defne yaprağını orman köylüsünden yaş olarak dalıyla birlikte kilosunu 80-85 kuruş arasında aldıklarını belirten Gözlükaya, ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen defnenin vatandaşlar için de önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Dünyada tüketilen defne yaprağının yüzde 95'ini Türkiye'nin karşıladığını bununda yüzde 60'ının Mersin ve civarından karşılandığını vurgulayan İbrahim Gözlükaya, "Bu rakam kalitenin arttırılmasıyla daha da yukarıya çıkacaktır. Defne yaprağı et yemekleri, balık yemekleri ve baharat olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında kozmetik ve ilaç sanayinde de kullanılıyor. Ayrıca defne yapraklarını naftalin yerine eşyalarımızın arasına koruma amacıyla konuyor" dedi.
Defne yaprağının orman köylüsü için önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu anlatan Gözlükaya, "Ülke genelinde en kaliteli defne üretimi Silifke'de yapılıyor. İlçemizde defne üretilen alanlardaki düşük nem ve kıraç şartlardan dolayı defnelerimiz diğer üretim alanlarına göre daha kaliteli olmaktadır. Bu yüzden Silifke defnesi daha çok rağbet görmektedir" dedi.
Köylünün yeşil altın olarak gördüğü defnenin, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nce de Odun Dışı Orman Ürünleri Envanter Planlama çalışmaları ile giderek ivme kazandığını belirten Gözlükaya, Orman Bölge Müdürlüğü'nce Tarsus, Silifke, Mersin ve Erdemli bölgesinde yaklaşık 50 bin hektar ormanlık alanın tarandığını ve 23 bin hektar defne sahasının tespit edildiğini kaydetti.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar