Skip Navigation Links

Gaib Başkanı Abdulkadir Çıkmaz:

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz,ihracatta lojistik sektörünün önemli olduğunu ifade etti.

Gaib Başkanı Abdulkadir Çıkmaz:

Ekonomi   A+a-

Türkiye'nin ihracata dayalı büyüme modeliyle kalkındığını ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ihracatta lojistik sektörünün önemli olduğunu ifade etti.
GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Türkiye yıllardır ihracata dayalı büyüme modeli ile kalkınmaktadır.Tabii ülkemiz ortalama yüzde 6-7 büyüme rakamlarını gerçekleştirmekteydi. Türkiye'de son altı aydır ihracatta bir gerileme olup, 2014 yılı büyüme hızımız yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. İhracattaki düşüş ve yatırımlarda bu durgunluk tüm sektörleri ve doğal olarak lojistik sektörünü de etkilemektedir.Türkiye geneli içerisinde bizim bölgemizde yani Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği'ne bağlı Gaziantep, Maraş, Urfa, Diyarbakır, Mardin, Kilis ve Malatya illerinde de aynı durgunluk mevcut. Yeni oluşacak hükümetle önümüzü daha iyi görebileceğimizi düşünüyoruz. Bunun için bir an önce siyasi belirsizliğin son bulması gerekmektedir" dedi.
Başkan Çıkmaz yaptığı değerlendirmede ihracatın arttırılmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü belirterek, "Sanayicilerimizin ihracat yapmasının önünde herhangi bir engel yok. Ancak sanayicimizde, teknolojisi yüksek mallar üretme noktasında birtakım eksiklikler söz konusu. Türkiye'nin ve bölgemizin önünün açılabilmesi ve 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmemiz için teknolojisi yüksek ürünler üretmeye, yatırımlar yapmaya, devletin bu konu ile ilgili teşvikleri bir kat daha artırmasına ihtiyacımız var. Tabii doğu bölgelerinde teşvik daha fazla verilse de sanayiciler, işadamları can ve mal güvenliği çekincesi ile yatırım yapamıyor. Çözüm odaklı baktığımızda doğu bölgelerinde kamu yatırımları ile ilgili çalışmaların artırılması ile birlikte Gaziantep, Kayseri, Konya, Ankara, Bursa gibi bölgelerde ise teknolojisi yüksek üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor. Gaziantep sanayicisi ürün ve hedef pazar çeşitlendirmesini çok iyi yaptı. Şu an 170'in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Ancak 2023 hedeflerine ulaşmamız için yatırım teşviklerinin de artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bugün ihracatçılarımız bazı pazarlar daraldığı zaman, örneğin Avrupa'ya gönderilerin durgunlaştığı zamanlarda Afrika'ya açılıyor. Son 1-2 yıldır Afrika pazarına olan ihracatımızı çok artırdık. Gaziantep'in geçen yılki ihracatı 6 milyar 850 milyar dolar. Bu yıl ki hedefimizi 7,5 milyar dolar olarak belirlemiştik ama Haziran 2015 sonu itibariyle toplam 4 Milyar 509 milyon 805 bin dolar seviyesinde bir ihracat gerçekleştirdik. Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğine bağlı illerin bütününe baktığımızda geçen yıl ihracatımız 11 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yıl da 11 milyar dolar olarak bekliyoruz. İnşallah bu hedefimizi yakalayacağımızı da düşünüyorum.Tabii Gaziantep'in bu sene ihracatındaki düşüşün nedenlerinden bir tanesi de, geçmişte yüzde 40-42 oranlarında paya sahip olan Irak Bölgesine yapılan ihracatta yaşanan azalma. Yaklaşık yüzde 20-25 oranlarında daralma var. Bilindiği gibi Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bin 100' e yakın firma mevcut. Gaziantep 176 ülkeye ihracat yapan bir kent. Gerek Türkiye olarak gerekse Gaziantep olarak Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat fazla. Avrupa Birliği bizim olmazsa olmaz partnerimiz.Dolayısıyla Irak olayı her ne kadar bu şehrin ihracatını etkilese de, Gaziantepli sanayici dünyanın her yerine mal gönderdiği için Haziran ayı itibari ile piyasanın ivme kazanıp, durgunluğun azalacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
EN ÖNEMLİ İHRAÇ KALEMİMİZ GIDA ÜRÜNLERİ
İhracatta gıda ürünlerinin önemli bir yer tuttuğunu da ifade eden Başkan Çıkmaz, Avrupa ülkeleri dışında gıda sektörüne kota uygulanmadığını belirterek ihracatçıların diğer ülkelerde sorun yaşamadan ihracat yaptığını belirtti. Çıkmaz, şunları kaydetti:
"Avrupa Birliği için bazı ürünlerde kota var. Diğer ülkelerde kota yok. Hem Ortadoğu'ya hem Uzakdoğu'ya hem Afrika'ya çok ciddi gıda maddeleri ihracat edilmektedir. Türkiye makarna sanayisinin yüzde 60-65'lik kısmı bu bölgeden ihracatı gerçekleşiyor. Şu anda Afrika pazarını İtalyanların elinden almış durumdayız. Bildiğiniz gibi GAİB' in kısa adı MBTG olan Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu adı altında bir tanıtım grubu var. Bu tanıtım grubumuz dünyanın neresinde gıda ile ilgili fuar var ise oraya gidiyor. O fuarlarda Çinliye, Kanadalıya, Afrikalıya, Japona bulgur pilavı yediriyor ve yapmasını öğretiyoruz. Dolayısıyla makarna ve bulgur ihracatımızda sürekli artış var."
"İHRACAT ARTIŞINDA AR-GE VE İNOVASYON ŞART"
2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için AR-GE ve inovasyonun şart olduğunu ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz "Teknolojisi yüksek ürünler üretip ihracat yapmak istiyorsak inovasyona, AR-GE' ye çok önem vermemiz lazım. Bunun içinde GAİB ve TİM olarak, üniversite-sanayiciler ve ihracatçıların işbirliği içerisinde olmasını önemsiyoruz. Teknolojisi yüksek ürünler üretmek için üniversitelerden ciddi destekler almamız lazım. TEKNOPARK ve Teknoloji Transfer Ofislerinden çok iyi yararlanmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"GAİB OKUL GİBİ FAALİYET GÖSTERİYOR"
İhracatın arttırılmasına yönelik çalışmalara paralel olarak ihracatçıların özellikle kalifiye elaman sorununun çözülmesinde de GAİB'in okul gibi çalıştığını vurgulayan Başkan Çıkmaz, "Elbette sektörlerimizle ilgili yetişmiş ara eleman sıkıntıları çekiyoruz. Bunun önüne geçmek için üniversite mezunlarımıza yönelik çeşitli kurslar ve hizmet içi eğitimlerle ihracatçılarımızın bu sorununu çözmeye çalışırken gençlerimizi de bu sektöre kazandırıyoruz. Birçoğu iş garantili kurslarımızın sonucunda yetiştirilen elemanlarımız firmalarla direk görüşerek işe yerleşiyor. Halı sektörünün en önemli sorunları arasında yer alan desinatörlerin de yetiştirilmesi için yine birliğimiz bünyesinde açılan ve 6 aylık süreli kurslarla bu sektöründe bu konudaki sorularına çözüm üretiliyor. Türkiye'de ihracat kültürünün artık yerleşmiş olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi'nin katılımıyla açılışını yaptığımız Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sektörümüz için önemli bir insan kaynağı oluşturacaktır. Diğer taraftan da ülke eğitimine farklı bir bakış açısı ve pencereyle büyük bir katkı sağlamış olduk. Eğitim bu ülkenin ve bizlerin önceliğidir. Bugün katıldığımız fuarlarda yetişmiş elemanlarımızın ihracatın arttırılmasına yönelik çalışmaları dikkatimizi çekiyor. Bundan sonraki süreçte iş gençlerimizin olacak. Birçok büyük kurum bu anlamda ikinci ve üçüncü kuşağının eğitimini sektörümüzle ilgili veya kendi iş alanlarıyla ilgili yaptırdı. Yeni kuşak sanayici ve ihracatçılar bu ülkeye büyük katkılar sağlayacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet