Skip Navigation Links

Meclis Başkanı Kavgayı Değerlendirdi

Getirilen tasarılarda eksiklik, yanlışlık varsa işte tam da düzeltileceği, konuşulacağı meşru platform Meclis'tir.

Politika   A+a-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İç Güvenlik Paketi'yle ilgili Meclis Genel Kurulu'nda yaşanan gerilime ilişkin, "Getirilen tasarılarda eksiklik, yanlışlık varsa işte tam da düzeltileceği, konuşulacağı meşru platform Meclis'tir. Yoksa filanca otelde yapacağımız bir toplantıyla panelle bunu düzeltemeyiz" dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İç Güvenlik Paketi görüşmeleri sırasında Meclis'te yaşanan gerginliğe ilişkin, "Tartışmaya, kavgaya başvurulmamalı. Seçmen de buna iyi bakmıyor. TBMM itibar müessesesidir ve bu itibara gölge düşmüştür" dedi.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği (RTGD) Başkanı Deniz Güçer ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti.
Türkiye'nin son yıllarda kadına yönelik şiddet ve tecavüz olaylarının arttığı bir süreçten geçtiğini belirten Çiçek, "Sebebi ne olursa olsun sonuçtan baktığımızda ister kadına yönelik -o ayrı bir nefret konusudur, o ayrı bir kötülememiz, lanetlememiz gereken bir konudur- işin içerisinde cebir, şiddet varsa bu asla kabul edilemez. Cebir ve şiddet ne kişisel sorunları ne toplumsal sorunları çözer. Şiddetin en organize haline biz terör örgütleri diyoruz. Onun için demokratik toplumlarda insanlar fikirlerini, düşüncelerini uygarca konuşur, tartışır sonuca böyle bağlar. Ama maalesef biz şiddet toplumu olma noktasında bir görüntümüz var. Bu da doğrusu gelecek için endişe veriyor" ifadelerini kullandı.

"70'TEN FAZLA MİLLETVEKİLİ ÖZGECAN CİNAYETİNİ MECLİS'TE KINADI, LANETLEDİ"
"En son Özgecan'la ilgili yaşanan olay hepimizin lanetlediği bir olay" diyen Çiçek, "Ama bu kötülükten, bu şerden bir hayır çıkarmamız gerekiyor. O da son senelerde ilk defa toplumun her kesimi, düşüncesi, kanaati, dini inancı ne olursa olsun bu olayı lanetledi, bu olay karşısında ortak bir tavır ortaya koydu. Bu gelecek için ümit vericidir. Birçok konuyu konuşmak, anlaşmak ve birlikte olunca nelerin üstesinden gelebileceğimizi göstermek bakımından inşallah Türkiye bunu iyi değerlendirir, bu acıdan olumlu bir sonuç çıkarma imkanı doğurmuş oluruz. Toplum bu konuda birleşmişken gündemdeki bir kanun tasarısı vesilesiyle ve Meclis'te de her partiden 70'ten fazla milletvekillerimiz bu olayı kınadı, bu olayı lanetledi, kendi üslubunca haklı tepkisini ortaya koydu. Bu çok önemliydi. Ben Meclis'e girdiğimden bu tarafa bu kadar sayıda milletvekilinin bir oturumda bir olayı kınadığı, lanetlediği bir olay hemen hemen yok. Bu Meclisimiz adına o gün için sevindirici bir husustu eğer arkadan kavga, dövüş olmasaydı" açıklamasında bulundu.

"MECLİS İTİBARLI İNSANLARIN GÖREV YAPTIĞI BİR KURUM, BUNA GÖLGE DÜŞTÜ"
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çiçek, İç Güvenlik Paketi nedeniyle Meclis'te yaşanan gerilimini, "Şiddeti kınadığımız bir günde bu yüce çatı altında böyle bir şiddet ve kavganın olması hepimizi üzen bir husus. Meclis, uygarca tartışmanın yapıldığı mekandır. Herkes fikrini birbirini yaralamadan, kırmadan, incitmeden hele hele sebebi ne olursa olsun kavgaya, yumruğa başvurmadan fikirlerin tartışıldığı bir mekan ama maalesef 2-3 gündür gazete sayfalarına, televizyon haberlerine bakan vatandaşlarımız bu siyaset için de hiç iyi şey düşündüğü kanaatinde değilim. Elbette bu kişisel sorumluluklar açısından bunun sorumlusu o şahıstır, bu şahıstır, benimdir veya başkasıdır. Bu daha çok cezai konular bakımından önemli ama buralar itibar müesseseleridir. Meclis itibarlı insanların görev yaptığı bir kurumdur. Buna gölge düşmüştür. Bundan dolayı üzüntümü ifade etmek istiyorum" şeklinde değerlendirdi.
Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:
"Birçok kişiyle değişik vesilelerle 'bu olaylar son olsun, bir daha yaşanmasın' diye görüştük, görüşüyoruz. Bu yönde geçmişte de çok mesajlar verdik. Maalesef 24. Dönem parlamentosu iyi başlamadı. Bu haliyle gidersek iyi de gitmiyor. Şunun şurasında Meclis'in kapanmasına sayılı günler kaldı. Mart sonunda, artık seçim takvimi de başladığına göre parlamento gündemindeki birkaç konuyu görüşüp kapatacaktır. Bunun hoş bir sada bırakarak kapanması arzu ettiğimiz bir husustur. İkincisi, cemiyetteki, toplumumuzdaki genel kanaatin Türkiye'de en çok değişime uğrayan kurumların başında parlamento gelir. Her seçimde en az üçte ikisine yakını değişiyor. Bu demektir ki bugün birbirleriyle yumruklaşan, sertleşen, birbirine hakaret eden arkadaşlarımız arzu ederiz ki önümüzdeki dönem de burada olsunlar bugüne kadarki sürece baktığımızda önemli bir kısmı bu çatı altında olamayacak, burada olamayacağız. Bu normal, bunda şaşılacak bir şey yok. Demek ki Meclis'in son günlerini daha tatlı daha hoş daha nezaket kuralları içinde, helalleşerek, kucaklaşarak kapatmak varken bu türlü gerginliklerle anılan bir parlamento olması 'toplumsal sorunların çözüm merkezi burasıdır' söylemimize ters düşen bir görüntü. Hiç olmazsa bu saatten sonra bu görüntüleri yaşamayız."

"'KAVGA YAPMAYIN' DEMEYE BİLE GEREK YOK"
TBMM Başkanı Çiçek, "Dün gece de aynı görüntüler yaşandı. Hiç kimse geri adım atmıyor. Görüşmeleriniz oluyor mu?" sorusuna, "Evvela bu işlerin olmamasını görüşüyoruz, üzüntülerimizi ifade ediyorum. Çünkü orada milletvekili sıfatıyla görev yapan arkadaşlar, öz geçmişlerine baktığımızda gerek kamuda gerekse özel sektörde çok önemli sorumluluk taşımış olan insanlar, belli bir eğitimi olan insanlar, başka ülke parlamentolarında okuyarak, yazarak görmüş olan insanlar dolayısıyla 'kavga yapmayın, kavga yapmadan bu işleri tartışın' demeye bile gerek yok. Yani kim kime bu noktada tavsiyede bulunacak. Bunun yapılmaması lazım. Bunun yapılmaması hem şahıslarımız açısından önemli hem de ikincisi TBMM'nin bir kurumsal itibarı var. İtibar sıralamasında başta yer alması gereken bir kurum. Bu tür görüntüler, bu türlü sorun çözme yöntemleri, yaşanan kavgalar işimizi maalesef hiçbirimizin tasvip etmediği mecraya sokuyor" cevabını verdi.

"FAİL ARAMIYORUM"
"Yaralandığı söylenen milletvekilleriyle konuştunuz mu?" sorusuna ise Çiçek, "Tabii, bildiğim her arkadaşı aradım, önemli bir kısmıyla da görüştüm. Olmayan arkadaşlarıma da not bıraktım. Dönenler oldu, zannediyorum bir arkadaşım not bırakmamı kafi görmüş olabilir. Arıyoruz, ben burada fail aramıyorum. 'Bu işin faili şudur, suçlusu budur' diye yargılama yapmıyorum ama sonuçtan gittiğimizde elbette üzücü durumlardır. Onun için 'geçmiş olsun' demek işin nezaketi gereğidir. Kaldı ki siyaset nezaketle yapılırsa anlam ifade eder aksi takdirde nezaket eziyete dönüşür" karşılığını verdi.

"FİLANCA OTELDE YAPACAĞIMIZ PANELLE BUNU DÜZELTEMEYİZ"
"İç Güvenlik Paketi eleştiriler çerçevesinde gözden geçirilmesi sizce şart mı?" yönündeki soruyu cevaplayan Çiçek, "Meclis tam da bunun müzakeresinin yapıldığı bir yer. Bunu dışarıda olanların bu yönde temennileri, tavsiyeleri olabilir. Biz de işte tam bunun müzakeresini yapıyoruz. Eğer sükunet ortamı içerisinde iyi niyetle bu bir müzakere ortamı hazır olur ve bu yapılabilirse elbette getirilen tasarılarda eksiklik, yanlışlık varsa işte tam da düzeltileceği, konuşulacağı meşru platform Meclis'tir. Yoksa filanca otelde yapacağımız bir toplantıyla panelle bunu düzeltemeyiz. Onlar oralarda konuşurlar, onlardan istifade ederiz ama düzeltilecek yer burasıdır. İşte önerge müessesesi de bunun için var. Maddelere geçilecek, maddeler görüşülecek, oralarda belki kastı aşan, yanlış yazılımlar, eksik bırakılmış ifadeler olabilir, 'bu madde gereksizdir' denilebilir. Biz tartışmak için Meclis'i topluyoruz ama bir süre sonra iş kavgaya dönüşüyor. Kavgada da kimse kimseyi anlamaz, kavgada kimse kimseyi dinlemez" ifadelerini kullandı.
"Siz uzlaşma çağrısı yapıyorsunuz ama olumlu sinyaller, bir netice geldi mi?" sorusuna ise Çiçek, "Gayret ediyoruz ama bir netice alamıyoruz" karşılığını verdi.
(İHA)
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet