Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Türkiye'yi Heyecanlandıran Yatırım Tosyalı Toyo'dan..

Tosyalı Holding, Japon Toyo Kohan ile dünyaya kaliteli çelik ihraç edecek!

Türkiye'yi Heyecanlandıran Yatırım Tosyalı Toyo'dan..Web
TV

Ekonomi   A+a-

Yarım milyar dolarlık ithalatı çelik gibi kesecek;

DEV YATIRIM!

 

    Türkiye’nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretecek olan Tosyalı Toyo Çelik A.Ş. Üretim Tesisleri’nin temel atma töreni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle gerçekleşti. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, bu tesisin Türk-Japon dostluğunun en güzel nişanesi olduğunu ifade ederken, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise, “2017 itibariyle üretim hedefimiz 6 milyon ton, 2020 yılında ise 10 milyon ton üretime ulaşacağız. Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda yıllık 1,5 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz” dedi.

 

    Türkiye’nin lider yassı çelik ve çelik boru üreticisi Tosyalı Holding ve çelik ürünlerde Japonya’nın öncü şirketlerinden Toyo Kohan arasında 2012’de imzalanan işbirliği kapsamında çalışmalarına başlanan ve ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyan Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş’nin temel atma töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla Osmaniye’de gerçekleştirildi.

 

   YENİ YILDA DEV YATIRIM!

    Türkiye’nin katma değerli ürünlere yönelmesinin ısrarla vurgulandığı bir dönemde, ülkemize çağ atlatacak girişimlere odaklanan Tosyalı Holding, yeni yıla dev bir yatırımla girdi. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretecek Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş’nin temeli, yaklaşık 3 yıl süren hazırlık çalışmaları sonucunda atıldı. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın da desteğiyle hayata geçirilen yatırımın temel atma töreni, yoğun katılımla gerçekleştirildi.

    Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi 2’nci kısımda gerçekleştirilen ve yoğun davetli topluluğunun katıldığı temel atma töreninde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, AK Parti Hatay Milletvekilleri Sadullah Ergin, Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Adem Yeşildal, Osmaniye Valisi Kerem Al, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyeleri, Fatih Tosyalı, Ayhan Tosyalı, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil karşıladı. Başbakan Davutoğlu, davetlilerin alkışları arasında tören alanına girerken, yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı.

 

    ‘BİZ TÜRKİYE’NİN GLOBAL ÇELİKÇİSİYİZ’

    Temel atma töreninde ilk olarak konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, çelik sektörünün global ölçekte bir oyuncusu olduklarını belirterek, “Üç kıtada üretim yapıyoruz. Karadağ ve Cezayir'de muhteşem tesislerimiz bulunuyor. Ülkemizde çelik sektöründe ilklerin öncüsüyüz. Sayın Başbakanımız, Dışişleri Bakanı iken bu yatırımlarımız karşısında bizi, ‘öncü birlikler olarak tanıtmıştı. Bu ifade bize heyecan kattı, gururlandırdı. Tosyalı Holding, Osmaniye’deki tesislerimizle birlikte özel sektörün ilk yassı çelik üreticisi olmuştur. Ayrıca, yurt dışında sıfırdan yatırım yapan ilk çelik üreticisiyiz. Yine gururla belirtmek isterim ki, cevherden-sıvı çeliğe yatırım yapan ilk özel sektör çelik üreticisi Tosyalı Holding olmuştur. Bütün bunlarla beraber, hem hurda hem de cevherden başlayıp.. Yassı çelikten- boru üretimine, inşaat demirinden- filmanşine, soğuk sacdan-kalaylı tenekeye, haddelenmiş profilden- çelik granüle, otomotiv çeliğinden- beyaz eşyaya kadar, çelik sektörünün bütün ürünlerini üreten tek şirketiz. Ayrıca 3 kıtadaki üretimlerimizle ve temelini atacağımız 17. fabrikamızla, ülkemizin global çelikçisiyiz” diye konuştu.

 

    ‘DAKİKADA 5 BİN METRE BORU ÜRETEN SESSİZ BİR DEVİZ’

    Konuşmasının devamında, şu anda yıllık 3,5 milyon ton kapasiteyle üretim yaptıklarını kaydeden Tosyalı, “2017 itibariyle üretim hedefimiz 6 milyon ton, 2020 yılında ise 10 milyon ton üretime ulaşacağız. Şu an itibariyle dakikada 5 bin metre boru üreten sessiz bir deviz” vurgusu yaptı. Son olarak, ‘Asrın rüya projesi TANAP’ın da ana boru tedarikçisi olarak yer almak bizim için büyük bir gurur” diyen Tosyalı, “Dakikada 5 bin metre boru üretiyoruz. Tek başımıza, Türkiye'deki diğer tüm boru üreticileri kadar üretim yapıyoruz. Hammaddeden nihai boru üretimine kadar tek çatı altında yapılanmış tek şirketiz. Bu bize büyük bir rekabet avantajı sağlıyor” görüşlerine yer verdi.

 

    ‘2023 İHRACAT HEDEFİ 1,5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE’

    1952 yılında teneke soba boru üretimi ve ticareti yapmak üzere kurulan şirketin bugün uluslararası bir çelik üreticisi konumuna yükselmesinden duydukları mutluluğu ifade eden Fuat Tosyalı, “Tosyalı Holding’in 2014 yılı ihracatı 550 milyon doları aştı. 2015 yılı için 805 milyon dolar, 2016’da ise 850 milyon dolar ihracat hedefimiz bulunuyor. İhracatta gelen rekor rakam ve katkımız olan 600 Milyon Dolar bizleri de mutlu etti. Hükümetimizin 2023 yılı ihracat hedeflerine uygun bir şekilde, biz de Tosyalı Grubu olarak en az 1,5 milyar doların üzerinde ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

 

    ‘500 MİLYON DOLARLIK İTHALATIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ’

    Bu önemli yatırımla ilgili açıklama yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, çelik sektöründe sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda dünyanın önemli bir gücü olma hedefini sürdürdüklerini vurguladı. “Japonya’nın çelik ürünlerde lider firmalarından Toyo Kohan ile birlikte gerçekleştirdiğimiz yatırım, bu vizyon ve hedefimizin bir parçasıdır” diyen Tosyalı sözlerine şu şekilde devam etti: “Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş ile birlikte yüksek teknolojili çelik ürünlerde Türkiye’nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu yatırımla birlikte ülkemizin tamamen ithal edilen bir ihtiyacını yurt içinde karşılayarak, cari açığın azalmasına daha fazla katkıda bulunacağız. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 250 bin metrekare alanda inşa edilecek bu yatırımla birlikte ülkemizin yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık ileri teknoloji ürünü çelik ithalatını ikame etmeyi planlıyoruz. Yine bu yatırımla birlikte Türkiye’ye 300 milyon dolarlık ek ihracat girdisi sağlayacağız.”

 

    “BİRÇOK YENİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ”

    Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, konuşmasının devamında, “2017 yılı sonunda üretime başlayacağımız tesislerimizde, bu yatırımla birlikte ülkemizde; gıda, ambalaj sektöründe bir çok yeniliğin önünü açacağız. Eminim ki, çevremizde oluşacak KOBİ kümelenmeleriyle binlerce yeni istihdam ve milyonlarca dolarlık ihracatın da oluşmasına sebep olacağız. Hem yoğun ihracat yapacağız, hem de yurtiçi talebi karşılayacağız. Yeni yatırımla birlikte, elektronik ve elektrik endüstrisi için alternatif ve rekabetçi ürünler ortaya koyacağız. Özellike beyaz eşya ve otomotiv sanayi için yine çağdaş ve rekabetçi ürünlere imza atacağız. Ayrıca, inşaat ve genel makina sektörü içinde ülkemizde ilk defa üretilecek birçok ürün, bu tesislerimizde üretilecek” ifadelerine yer verdi.

 

    3 YILDA 10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

    Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş’nin, Osmaniye bölgesinde, yeni istihdam alanı olarak da önemli bir rol üstleneceğini vurgulayan Fuat Tosyalı, grup şirketlerinin bugün Türkiye’de 3.500’ü aşkın kişiye istihdam sağladığını açıkladı. Cezayir ve Karadağ tesisleriyle birlikte toplam istihdam hacminin 6 binin üzerinde olduğunu belirten Tosyalı, “Yeni yatırımlarımızın da katkısıyla bu rakamın önümüzdeki 3 yıl içinde 10 bin kişiyi aşacağını öngörüyoruz” dedi.

 

    SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZ SÜRECEK

    Sosyal sorumluluk projelerine de değinen Tosyalı, “Sadece sanayi alanına yaptığımız yatırımlarla kalmayıp aynı duyarlılığı sosyal projelerde de gösterdik. Yapılan sayısız yardım faaliyetlerinin yanı sıra, Osmaniye’de bugün olağan genel kongreye ev sahipliği yapacak Kapalı Spor Salonu’nu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla inşaa ettik ve Gençlik ve Spor Bakanlığımıza kazandırdık. Ayrıca Sosyal Bilimler Lisesi, Zihinsel Engelliler Okulu’nu da topluma kazandırdık. Bu vesileyle bir çok sosyal projeye maddi ve manevi katkı sağladığımızı da ayrıca belirtmek isterim. Bunlar bizim için çok büyük sorumluluk projeleridir. Allah izin verdikçe devam edeceğiz. Hayır işlerinde sınır tanımıyoruz. Biz bunları aldığımız nefesin diyeti, sadakası olarak görüyoruz” dedi.

 

   TEKNOLOJİ VE BİLGİYİ KULLANACAĞIZ

    Temel atma töreninde konuşan Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Sumida Hirohiko ise, Osmaniye’deki fabrikanın yıllık üretim miktarının Japonya’daki tesisin üretim miktarı ile aynı olacağını duyurdu. Hirohiko, “Bu tesis, Toyokohan’ın Kudamastu’daki tesisinden sonra ikinci önemli tesisi olacaktır. Toyokohan olarak Kudamatsu’daki fabrikamızda 80 yıldır teneke üreterek geldik. Yeni fabrikamızda da teneke ağırlıklı üretim yapacağız. Tenekenin yanında yüzeyi kaplanmış çelik üretimi için gerekli teknoloji ve bilgiyi kullanıp üretim yapmayı amaçlıyoruz. Bu tesis tamamlandıktan sonra, Türkiye pazarına yüksek kaliteli çelik sunacağız ve müşterilerimize en iyi şekilde servis yapacağız. Bu tesis ile Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk bağları daha da güçlenecek diye düşünüyorum. Aynı zamanda, yeni fabrikamız Türkiye’nin gelişen ekonomisine de katkıda bulunacak” dedi.

 

    TÜRK – JAPON DOSTLUĞUNUN GÜZEL BİR NİŞANESİ DAHA

    Törende konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, böylesi devasa bir tesisin temelini atmaktan son derece büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Bu yatırımın bizi heyecanlandıran en önemli sebebi, yüksek teknoloji sunması ve 500 milyon dolarlık ithalatın önüne geçerken, 300 milyon dolarlık ihracat hedefiyle 800 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmini artıracak olması. Tosyalı, bu yatırımla demirçelik sektöründe yeni bir oluşuma öncülük edecek. Ayrıca, bu yatırım Japon-Türk dostluğuna katkı yapacak” dedi.

 

    TOSYALI TOYO NİTELİKSEL BİR DEĞİŞİME ÖNCÜLÜK YAPACAK

    Başbakan Ahmet Davutoğlu 62’inci hükümeti kurar kurmaz yaptıkları en önemli atılımlardan bir tanesinin de 25 sektörel programı ilan ettiklerini belirterek, “Burada ilk ilan ettiğimiz 9 sektörel programda en önemli husus ithalata olan bağımlılığın azaltılması ve sanayide ARGE’nin üretim ve teknoloji yoğunluğunun arttırılmasıydı. Bu yatırımın, bizi heyecanlandıran en önemli yönlerinden birisi Demir Çelik sektörümüze ileri teknoloji boyutu kazandıracak olması ve Japon bilgi, tecrübe ve teknolojisinin ülkemize aktarılmasını temin edilecek olmasıdır. Bu anlamda bu tesisi kuran bütün yöneticilere teşekkürü bir borç biliyorum” diye konuştu.

     Sadece demir çelik sektörü kuruluşlarını değil bütün sanayi kuruluşlarını yoğun ve ileri teknoloji safhasına geçmeye davet eden Davutoğlu, “Türkiye’nin bundan sonraki rekabeti güçlendirecek temel hususlardan birisi ARGE ve inovasyon alanında yapacağımız atılımlar ileri teknoloji aktarımına katkı sağlanması bakımına da büyük bir önem taşıyor. Biz inşallah bu 428 Milyon dolarlık yatırımla demir çelik sektöründe de niteliksel bir değişim yaşayacağımıza inanıyorum. Bu konuda da Tosyalı Toyo Şirketinin öncülük yapmasını bekliyoruz. Çünkü Türkiye, demir çelik sektöründe en çok üretim kapasitesine sahip ilk 10 ülke arasına giriyor. Ancak baktığımız zaman hala ithalatımız ihracatımızın yaklaşık iki misli” dedi. Başbakan Davutoğlu, konuşmaların ardından, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, yönetim kurulu üyeleri Fatih Tosyalı, Ayhan Tosyalı, anneleri Hacı Pervin Tosyalı, Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Sumida Hirohiko eşi, Osmaniye Valisi Kerem Al, Milletvekilleri birlikte Türkiye’nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretecek olan Tosyalı Toyo Çelik A.Ş. üretim tesislerinin temelini attılar.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirilen törende, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Hatay Milletvekilleri, Sadullah Ergin, Orhan Karasayar, Hacı Bayram Türkoğlu, Adem Yeşildal, AK Parti Adana Milletvekilleri, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türk ve Japonya iş dünyası ile finans sektörünün yönetim kurulu başkanları ve temsilcileri, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Sumida Hirohiko ve yerel yönetimlerden üst düzey yetkililer yer aldı.

 

 

 
Türkiye'yi Heyecanlandıran Yatırım Tosyalı Toyo'dan.. videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş