Skip Navigation Links

Elimizle yaktığımız ateşi gözyaşlarımızla söndüremeyiz

Orman İşletme’den yangın alarmı!Basını helikopterle gezdiren yetkililer önemli uyarılarda bulundular

Gündem   A+a-

 

    Hatay’da geçtiğimiz yıl 102 orman yangını meydana geldiği belirtilerek yaz mevsimine girilirken yetkililerden önemli uyarılar geldi.

    Serinyol’da bulunan Orman İşletme İl Müdürlüğü merkezinde cumartesi günü basını misafir eden yetkililer tatbikat yaparak yangına ilk müdahale hakkında bilgi verdi. Bununla birlikte helikopterle düzenlenen gezi ile ormanlık alanların son durumu gazetecilere gösterildi.

    Sabah kahvaltısıyla başlayan toplantıda konuşan Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, şu açıklamaları yaptı:

    “Haziran ayı ile başlayan ve ekim ayı ortalarına kadar devam edecek olan orman yangınları açısından hassas bir döneme girmiş bulunmaktayız. 21.7 milyon hektar orman varlığına sahip ülkemizin ; Hatay ilinden başlayarak İstanbula kadar uzanan Akdeniz iklim kuşağındaki 12.5 milyon hektarlık ormanlık alanı -ki bu ormanların büyük çoğunluğu kızılçam ormanlarıdır-haziran ekim ayları arasında orman yangınları açısından 1. derece risk ve bir o kadar da tehlike arzetmektedirler.Dolayısı ile de bu kuşaktaki ormanların orman yangınlarına karşı korunması da bir o kadar önem ,dikkat ve hassasiyet gerekmektedir.

     2014 yılının özellikle kış döneminin çok kurak geçmesi,ilkbaharın son günlerinde oluşan yağış ile de otlardaki büyüme,mevsim normallerinin 0.5-2 derece üzerinde seyredeceği tahmin edilen sıcaklık ile de birleşince bu yılın geçmiş yıllara göre daha fazla dikkat ve özen gerektirecek bir yıl olacağı gözükmektedir.

 

         HATAY’DA 9 KULE, 35 MÜDAHALE ARACI VAR

     Orman Bölge Müdürlüğümüz ve Hatay ilimizdeki Antakya ve Dörtyol işletmelerimizle birlikte haziran ayı itibariyle orman yangınları ile mücadele adına her türlü hazırlıklarımızı gerçekleştirmiş durumdayız.İlimizde 9 adet yangın gözetleme kulesi,21 adet yangın söndürme arazözü,7 adet su ikmal aracı,3 adet dozer veArsuz ve Dörtyolda konuşlanmış 2 adet helikopter ile 180 i müdahale ekibi olmak üzere 208 adet işçi ile olası yangınlara karşı hazırlıklı olarak görev yapıyoruz. Geçmiş yıllarda çok fazla orman yangını ile Ülkemiz gündeminde yer alan Hatay ilimizde 2013 yılında 102 adet orman yangını çıkmış ve 1497 hektar ormanlık alan zarar görmüştür.İlimizi orman yangınları ile anılan bir il olmaktan kurtarmak adına bu yıl tüm Hatay halkı olarak çok daha dikkatli davranmamız gerekmektedir.

     Değerli arkadaşlar orman yangınları maalesef kaynağı insan olan belki de tek doğal afettir. Orman yangınlarının % 95 kadarı insan kaynaklı olarak çıkmaktadır.Dolayısı ile bugün özellikle sizler aracılığıyla tüm Hatay ilinde yaşayan insanlarımıza orman yangınlarının çıkmaması için, çıkan yangınların büyük hasarlara dönüşmemesi için nasıl davranmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunmak ve bu konuda tüm ilimizde bir hassasiyet oluşturmak istiyoruz.

Kritik ve hassas günlerin başlangıcında halkımızın özellikle kritik hava hallerinin olduğu günlerde yani ruzgarınşiddetli,sıcaklığın yüksek ve havadaki nemin düşük olduğu günlerde olmak üzere,

 

          BELEDİYELERE DE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

    - Mümkünse ormanlık alan içerisinde ve kenarında ateşsiz piknik yapmalarını,ateş yakmayı gerektiren pikniklerini bu işler için ayrılmış piknik ve mesire yerlerinde yapmalarını,piknik ateşini söndürmeden kesinlikle bulundukları alanı Terk etmemelerini istiyoruz,

- Orman köylerinde ve ormana yakın arazilerde bu dönemde kesinlikle anız yakmamalarını,bunun dışındaki alanlarda da yakacaklar ise rüzgarsız havalarda-tedbir alarak kontrollü olarak yapmalarını ve söndüğünden emin olmadan alandan ayrılmamalarını,

- Bu hassas dönemde bağ ve bahçe temizliklerinden çıkan artıkları kesinlikle yakarak yok etme yoluna gitmemelerini,uygun yerlere taşıyarak yok etmelerini,

-Gerek araç da seyir halinde iken ve gerekse ormanda kesinlikle sönmemiş sigara izmaritini ortama atmamalarını,

-Belediyelerimizin özellikle açık çöp alanlarında yakma çalışması yapmamalarını,çöp alanlarının etrafını yangın geçmemesi adına dozer ve ekipmanlarla temizlemelerini,

-Çobanların gerek yemek gerekse ısınma amacıyla ormanda ateş yakmamalarını, açık alanda yakacakları ateş için hertürlü tedbiri alarak ve ateşin söndüğünden emin olarak alandan ayrılmalarını

- Tarla ,bahçe, ev yaparım maksadıyla ya da muhtara,komşusuna veya memurlara kızarak kesinlikle orman yakma girişiminde bulunmamalarını önemle rica ediyoruz.

 

    ALO 177’yi ARAYIN

Ayrıca yangını erken haber alabilmemiz ve erken müdahale edebilmemiz adına tüm vatandaşlarımızın ormanda veya orman yakınında ateş veya duman görmeleri halinde Alo 177 ücretsiz orman yangını ihbar telefonunu aramalarını, özellikle yangına yakın olan kişilerin ve köylülerin ekiplerimiz gelinceye kadar yangını durdurma veya yavaşlatma adına gayret göstermelerini istiyoruz.

Tüm bu ormanlar bizlere birer emanet ve bizler bu emaneti artırarak ve geliştirerek bizden sonraki kuşaklara ulaştırmak zorundayız."Elimizle yaktığımız ateşi gözyaşlarımızla söndüremeyiz". Tüm Hataylıhemşerilerimizden bu hassas ve kritik günlerde ateş ile ilgili faaliyetlerinde dikkatli davranmalarını istiyor,ilimizin 2014 yılını orman yangınsız bir yıl olarak geçirmesini temenni ediyorum”

 

 


Elimizle yaktığımız ateşi gözyaşlarımızla söndüremeyiz videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet